Nestlé lanceert een nieuw plan om de koffieteelt voor dochtermerk Nescafé te verduurzamen. Het Nescafé Plan 2030 moet het leven van de koffieboeren verbeteren, maar ook de impact op het milieu verminderen.
Koffie onder druk
Nescafé heeft een plan om de koffieteelt duurzamer te helpen maken: tot 2030 zal het merk meer dan een miljard Zwitserse frank investeren om koffieboeren te laten overschakelen naar regeneratieve landbouw. Zo moet ook de uitstoot van broeikasgassen verminderen en het levensonderhoud van de boeren verbeteren.
Zoals Fairtrade recent ook al waarschuwde, zet de klimaatverandering koffieproducerende gebieden onder druk. Door de stijgende temperaturen zal het areaal dat geschikt is voor koffieteelt tegen 2050 met 50% afnemen. Tegelijkertijd zijn ongeveer 125 miljoen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van koffie en leeft naar schatting 80% van de koffieproducerende gezinnen op of onder de armoedegrens.
Een gezonde bodem
Bij regeneratieve landbouw wordt de bodem gezonder en dus vruchtbaarder, waardoor ook de opbrengst verhoogt. Nescafé belooft de boeren daarom opleiding, technische bijstand en hoogproductieve koffieplantjes aan te bieden om de overstap te maken. Samen met de landbouwers zal de FMCG-reus zo de doeltreffendheid van verschillende regeneratieve landbouwpraktijken testen en beoordelen. In Mexico, Ivoorkust en Indonesië komt ook een financiële steunregeling.
Het Nescafé Plan 2030 is een verderzetting van het eerste plan uit 2010. Sindsdien is de uitstoot van broeikasgassen in de fabrieken voor oploskoffie volgens Nestlé met 46% verminderd en wordt ook 53% minder water onttrokken. Wel gaat Nescafé zelf nog niet 100% over op regeneratieve landbouw: tegen 2025 hoeft slechts 20% van de koffie afkomstig te zijn van regeneratieve landbouwmethoden en 50% tegen 2030.