Terwijl meer supermarkten van Delhaize weer de deuren openen, blijft het onrustig in het distributiecentrum. De retailer liet er donderdagochtend een blokkade door de politie opheffen en verhoogt de druk op de stakers.
In de gevarenzone?
Woensdagnacht brak er opnieuw een staking uit in het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. Vakbondspiketten blokkeerden het depot vanaf 20u, maar op vraag van Delhaize beëindigde de politie de actie om 5u donderdagochtend. Als gevolg van de blokkade konden wel beduidend minder vrachtwagens naar de winkels vertrekken.
Het ging om een actie uit solidariteit met het winkelpersoneel, maar vakbond ACV Puls vreest dat de franchisering van 128 Delhaize-filialen op termijn ook gevolgen zal hebben voor de distributiecentra: “Van zodra alle filialen in eigen beheer overgaan naar zelfstandige eigenaars, komen ook de medewerkers in de depots in de gevarenzone terecht”, zegt ACV-secretaris Cédric Claeys aan Visie.net. “De directie kan er dan voor kiezen om van paritair comité te veranderen van handel naar pure logistiek, waarin minder gunstige voorwaarden gelden.”
Deurwaarders
In de supermarkten lijkt de actiebereidheid wat af te nemen, toch zeker in Vlaanderen. Donderdag staken nog 43 van de 128 filialen. De paasvakantie en het aanhoudende inkomensverlies spelen een rol. Toch betekent dat niet dat de stakingsacties voorbij zijn: actievoerders willen de winkels vooral op zaterdagen dicht houden.
Delhaize ziet dat er veel werkwilligen zijn en stelt zich intussen harder op in het sociaal conflict. Winkels met veel werkwilligen die toch door een kleine groep actievoerders geblokkeerd worden, krijgen een deurwaarder op bezoek. In winkels die dicht blijven mogen de stakers niet meer binnen – en daardoor kunnen ze ook niet naar het toilet.
Discrete gesprekken
“We blijven openstaan voor sociaal overleg, dialoog en suggesties, maar komen niet terug op onze beslissing. Wij moeten denken aan de toekomst van het hele bedrijf. Na vier weken staken is de schade intussen enorm”, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan Het Nieuwsblad.
Intussen is de sociaal bemiddelaar, die minister van Arbeid Pierre-Yves Dermagne op vraag van Delhaize aanstelde, begonnen aan discrete gesprekken met alle partijen apart. Op 18 april zullen de directie van Delhaize, de vakbonden en de bemiddelaar voor het eerst samen rond de tafel zitten. Dat is een dag na de actiedag die de vakbonden plannen voor de hele retailsector, in de aanloop naar het sectoraal overleg.