Na de blokkades van verschillende distributiecentra door protesterende landbouwers beginnen supermarktketens met een inhaaloperatie om de rekken weer gevuld te krijgen. Dat kan nog enkele dagen duren.
Achterstand is groot
Maandagochtend werden nog altijd drie distributiecentra geblokkeerd door actievoerende boeren: dat van Intermarché in Villers-le-Bouillet, van Lidl in Marche-en-Famenne en van Aldi in Gembloux. Pas rond de middag werden de laatste blokkades opgeheven. De depots van Colruyt in Ghislenghien en Ollignies werden vrijdag al vrijgegeven, die van Delhaize in Zellik en Ninove op zaterdag, dat van Aldi in Turnhout op zondag.
Door de acties ontstonden in veel winkels tekorten afgelopen weekend. De retailers trachten die lege rekken nu versneld weer aan te vullen, maar dat is geen sinecure: de achterstand is groot en klanten blijven ook producten kopen uit de rekken die men nu aanvult. Het zal volgens de meeste supermarktketens nog enkele dagen duren voor de situatie weer genormaliseerd is.
Grote logistieke operatie
“We hebben de afgelopen dagen alles op alles gezet en tijdens het weekend doorgewerkt om de winkels opnieuw te beleveren”, zegt Hanne Poppe, woordvoerster van Colruyt, aan Het Nieuwsblad. “We verwachten over enkele dagen te zijn bijgebeend.” De buurtsupermarkten van Spar en Okay, die ook tot Colruyt Group behoren, ondervonden minder hinder omdat ze vanuit een ander depot worden bevoorraad.
Ook Delhaize doet er alles aan om de winkels weer aan te vullen: “Dat wil zeggen dat we de normale transporten moeten combineren met de transporten die de afgelopen dagen geschrapt zijn en dat is een hele logistieke operatie. Toch hopen we tegen dinsdagavond of woensdagmiddag terug naar een normale situatie te gaan in onze winkels”, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Aldi verwacht eveneens dat het nog enkele dagen zal duren vooraleer alles is aangevuld.
Bij Carrefour was de impact beperkt: die retailer besteedt de logistiek uit, en heeft dus geen eigen distributiecentra meer in België. Ook bij Albert Heijn waren er weinig problemen: die winkels worden vanuit Nederland bevoorraad.
Mentaliteitsverandering?
Hoe groot de economische schade is die de acties hebben veroorzaakt, valt moeilijk exact te berekenen. Delhaize heeft een 30.000-tal kratten, goed voor ongeveer 100.000 kilo vers voedsel, niet kunnen verkopen omdat de vervaldatum naderde. De retailer heeft die voeding geschonken aan de voedselbanken. Aldi en Colruyt geven geen informatie over de geleden economische schade.
Er waren overigens ook winnaars door de blokkades: VRT meldt dat afgelopen weekends de markten en hoevewinkels meer klanten zagen. Mensen die met lege rekken geconfronteerd werden in de supermarkt, gingen elders op zoek naar verse voeding. “Ik heb de indruk dat mensen door de boerenprotesten bewuster geworden zijn van waar hun groenten en fruit komen”, zegt Bart Fontaine van hoeveboerderij de Limburgse Aardappelshop in Stevoort. “Ik hoop dat dit het begin is van een mentaliteitsverandering.”