In Nederland wordt elk jaar nog steeds 135 kilo voeding per persoon weggegooid, “goed” voor een totaal van meer dan 2 miljard kilo per jaar. De doelstelling van de overheid om voedselverspilling met 20% terug te dringen wordt dan ook niet gehaald.
Aanpassing wet houdbaarheidsdatum
Een grote reden voor voedselverspilling is de verwarring over de houdbaarheidsdatum van producten. Heel wat voedsel is immers nog best bruikbaar nadat de houdbaarheidsdatum is overschreden, maar consumenten gooien het dan meestal onmiddellijk in de vuilnisbak. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekijkt daarom of de regelgeving rond de houdbaarheidsdatum voor bepaalde producten niet kan versoepeld worden.
Daarnaast laten heel wat consumenten zich in de winkel verleiden tot impulsaankopen, vooral wanneer ze zonder boodschappenlijstje aan de slag gaan. Vaak belandt die aankoop dan ongeopend bij het afval.
Mentaliteit veranderen
Ook supermarkten kunnen hun duit in het zakje doen, door meer verschillende verpakkingen aan te bieden. Consumenten moeten nu te dikwijls kiezen voor een grote verpakking, terwijl ze slechts nood hebben aan een kleine hoeveelheid.
Tot slot moet er ook een mentaliteitswijzing komen bij de het publiek: “Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem”, zegt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit aan de NOS. “Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem.”