Van “Eet geen Nutella”…
“Men moet massaal inzetten op de heraanleg van bossen, want er heeft een gigantische ontbossing plaatsgevonden, die ook bijdraagt tot de opwarming van ons klimaat”, liet de Franse milieuminister Ségolène Royal zich eerder deze week ontvallen in een interview op de Franse tv-zender Canal+.
“Daarom moeten we bijvoorbeeld stoppen met Nutella te eten, want het is palmolie die de plaats van bomen inneemt. En dat heeft al tot aanzienlijke schade geleid”, voegde ze er nog aan toe. Terwijl vriend en vijand het eens waren over de eerste vaststelling, fronsten velen de wenkbrauwen bij Royals aanval op Nutella.
… tot “Duizend excuses”
Ferrero, de Italiaanse producent van ’s werelds populairste chocopasta, was ‘not amused’. Nutella mag dan al voor 20% uit palmolie bestaan, “om Nutella te maken, kopen we duurzame palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Sinds 2014 is onze volledige palmoliebevoorrading 100% duurzaam volgens de RSPO”, aldus het bedrijf. RSPO staat voor de ‘Round Table on Sustainable Palm Oil’ en werd opgericht door voedingsbedrijven en milieuorganisaties.
Intussen heeft ook Greenpeace zich in het debat gemengd. De organisatie is tegen een boycot van palmolie omdat die “de problemen in de productie niet zal oplossen”. Een boycot van Nutella is volgens de organisatie al evenmin nodig, want Ferrero is een actieve steunpilaar van de Palm Oil Innovation Group en voert “een ambitieus beleid” op dat vlak. “Daarom beschouwen we Ferrero zelfs als een van de progressievere organisaties wat palmolieaankoop betreft”, aldus nog de milieuorganisatie.
Voor de minister zat er uiteindelijk niets anders op dan haar woorden in te slikken: “Duizend excuses voor de polemiek over Nutella.”