Voedingslabels zijn vaak onduidelijk voor de consument, maar de nutri-score helpt mensen wel degelijk om de porties van minder gezonde producten te verkleinen, zo blijkt uit een recente wetenschappelijke studie.
Makkelijk te begrijpen
Drie verschillende voedingslabels kan je dezer dagen aantreffen op de voorzijde van Europese voedingsverpakkingen. In Frankrijk en sinds kort ook in België opteert de overheid voor de nutri-score, een eenvoudige kleur- en lettercode die aangeeft hoe gezond een product is. In het Verenigd Koninkrijk geldt al een tijdje een ‘stoplicht’-systeem: een kleurcode die aangeeft of een product (te) veel suiker, zout, vet, verzadigde vetzuren of calorieën bevat. Sinds kort is er ook het ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL), dat wordt gepromoot door Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever. Zij vinden de nutri-score namelijk ‘te simplistisch’.
Deze labels willen alle drie een makkelijker te begrijpen alternatief bieden voor de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA), maar slagen ze daar ook in? Een onderzoek vergeleek de impact van de drie systemen bij 25.000 Franse consumenten. Zij kregen producten voorgeschoteld uit de categorieën koekjes, kaas en zoete spreads, en dienden dan de portie aan te geven (aantal en hoeveelheid) die ze zouden consumeren.
Mogelijk misleiding
De nutri-score leidde tot de sterkste daling van de gekozen porties en ook het stoplichtlabel had een positieve impact in vergelijking met producten zonder label. Maar ENL, het label van de grote voedingsmerken, toonde uiteenlopende resultaten naargelang de categorie. Voor kaas was er een lichte daling, maar voor zoete spreads zette het label consumenten juist aan om grotere porties te verkiezen.
“Met ENL worden consumenten mogelijk misleid over de reële voedingswaarde van het product”, concluderen de onderzoekers. Het label leidt tot verwarring en kan mensen zelfs aanmoedigen om meer te eten van sommige minder gezonde producten, zoals zoete spreads. Wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn.