Eind dit jaar moet een nieuwe versie van de Nutriscore in voege treden. Het voedingslabel wordt algemeen strenger, maar vooral voor suiker, zout en vlees. Italië verbiedt het label alvast, ook al komt de hervorming tegemoet aan één van hun belangrijkste punten van kritiek.
Alles één punt strenger
De Nutriscore wordt momenteel herzien door een wetenschappelijk comité. Tegen eind dit jaar moet een nieuwe versie klaar zijn, die beter voldoet aan de algemene voedingsrichtlijnen. Zo kreeg het label, dat voedingsproducten een kleur- en lettercode toekent op basis van gezondheid, onder andere kritiek omdat het olijfolie – relatief – slecht scoort, maar voor rood vlees te mild zou zijn.
Over het algemeen zullen minder producten de beste A-classificatie halen, omdat de benodigde scores voor de A- en B-categorieën verstrengen met één punt. Volkorenproducten, zoals brood en rijst, zullen voortaan beter scoren, terwijl de berekening straks ook rekening houdt met het verschil tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten.
Het algoritme zal strenger worden voor suikers en zout, maar milder voor vette vis zoals zalm. Nieuw is ook een onderscheid tussen gevogelte en rood vlees, waardoor meer onbereid, ongekruid gevogelte in de A-categorie zou belanden en minder rood vlees.
Olie-toegeving mag niet baten
Er wordt nog gewerkt aan wetenschappelijk advies voor de drankencategorie, maar duidelijk is al wel dat noten en zaden in de nieuwe versie verhuizen van de categorie ‘groenten en fruit’ naar ‘vetten en oliën’. Zo wordt het mogelijk dat plantaardige oliën zoals olijfolie en notenolie een letter B krijgen in plaats van de huidige C. De voedingssector krijgt na de lancering overgangstijd om de logo’s en verpakkingen aan te passen.
Het is de eerste grote herziening sinds de lancering in 2017. De zeven landen die het systeem nationaal hebben ingevoerd, waaronder de Benelux en Frankrijk, hebben alvast hun zegen gegeven voor de aanpassingen, bericht De Standaard. Heel anders dan Italië, waar de mededingingsautoriteit deze week net een verbod heeft uitgevaardigd op het gebruik van de nutriscore. De marktautoriteit noemt het label misleidend, want “arbitrair” en “bevooroordeeld”. Ketens die de nutriscore gebruiken, zoals Carrefour, moeten de scores in Italië van de verpakkingen halen.