In de hoop de kost van de ‘laatste mijl’ te beperken, zet Carrefour nabij Parijs een autonome elektrische bestelwagen in voor het bezorgen van de boodschappen.
Erkend testgebied
Ten zuiden van Parijs test Carrefour voor het eerst een autonome bestelwagen voor het bezorgen van de online boodschappen. Klanten kunnen een bestelling plaatsen en een bezorgslot reserveren, de zelfrijdende elektrische bestelwagen brengt de boodschappen dan ter plaatse. Met een code die ze ontvangen per sms, kunnen de klanten hun bestelling uit één van de achttien lockers in de bestelwagen halen.
De autonome bestelwagen haalt de bestellingen op in het Carrefour Drive afhaalpunt in Massy, waar ook het hoofdkantoor van de retailer is gevestigd. De nieuwe dienst is beschikbaar voor klanten op het nabijgelegen Plateau de Saclay, dat ook wel eens het Franse Silicon Valley wordt genoemd: een gebied ten zuiden van Parijs waar universiteiten en heel wat onderzoekscentra zijn gevestigd. Het is ook het grootste erkende testgebied voor autonome voertuigen in Frankrijk.
70 kilometer per uur
De zelfrijdende wagen werd ontwikkeld door mobiliteitsbedrijf Goggo Network, dat vestigingen heeft in Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het voertuig kan zich autonoom in het verkeer bewegen met een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Goggo heeft een gelijkaardig testproject lopen met supermarktketen Dia (een voormalige dochteronderneming van Carrefour) in Spanje. In tegenstelling tot de elektrische bezorgwagen die Colruyt Group momenteel test in Londerzeel, zit in de autonome wagen van Goggo nog wel een persoon, al rijdt die niet actief met het voertuig.
Carrefour zal in de toekomst meer routes, meer zones en meer voertuigen inzetten, kondigt CEO Alexandre Bompard aan. Maar eerst wil de retailer testen, begrijpen wat klanten verwachten en bekijken wat kan verbeteren. Ook is het afwachten hoe de reglementering rond autonome voertuigen zal evolueren: “Pas later kunnen we denken aan een bredere uitrol.” De bedoeling van Carrefour is om op termijn de kost van de ‘laatste mijl’ bezorging naar beneden te halen.