In België gaat supermarktketen Jumbo twee winkels die ze nu nog zelf beheert, in franchise geven. In de toekomst zouden er nog meer vestigingen kunnen volgen.
Ervaren overnemers
De supermarkten in Ranst en Rijkevorsel, allebei in de provincie Antwerpen, gaan binnenkort over in franchisehanden, zo meldt Gazet van Antwerpen. “We willen relevant blijven voor de Belgische klanten en kijken continu naar hoe we de winkels en ons winkelbestand nog verder kunnen verbeteren”, citeert de krant de Brabantse keten.
De twee winkels komen in handen van ervaren uitbaters die al een andere Jumbo in handen hebben: Martijn en Jason Vis van Jumbo Balen nemen de Rijkevorselse supermarkt over, Philippe Calliauw van Jumbo Schoten neemt (samen met Anthony Van Gastel) de Ranstse vestiging in handen.
Momenteel heeft Jumbo 31 Belgische vestigingen: tien in franchise en 21 in eigen beheer. Op korte termijn worden er geen extra eigen filialen overgedragen aan franchisers, maar op langere termijn zegt de keten “te zullen kijken of er interesse is”. Nieuwe winkels zullen sowieso bij voorkeur in franchise worden geopend, stelt GvA.
Wie volgt?
De stap is tegelijk verrassend en ook weer niet: toen Delhaize in maart aankondigde dat het alle 128 eigen winkels zou verkopen aan franchisers, was de algemene teneur bij analisten dat “franchise het nieuwe normaal wordt in de Belgische foodretail”. Onder de taalgrens is ook Intermarché overigens met een gelijkaardige operatie bezig na de overname van Mestdagh.
Aangezien de spanningen – om het zacht uit te drukken – bij beide operaties erg hoog oplopen, is het dan weer wel de vraag of het momentum ideaal is. Die opmerkingen tracht Jumbo alvast te ondervangen door te benadrukken dat “de impact op de werknemers miniem blijft”.
Of dat de vakbonden kan overtuigen, is een ander paar mouwen: de BBTK reageerde alvast scherp bij GvA: “Dit is wat waar we voor gevreesd hebben en altijd gezegd hebben: dat steeds meer retailers voor deze formule zullen kiezen en anderen zullen dwingen daarin mee te gaan. Voor de toekomst van de sector is dit heel slecht nieuws.”