Schandaal breidt alsmaar uit
Gisteren lieten de supermarktketens Plus en Boni al weten tot actie over te gaan. Boni gaf de bedrijfsleiders opdracht alle lasagne te vernietigen. Ook bij Plus is de lasagne uit de winkel gehaald, terwijl Albert Heijn inmiddels een preventief onderzoek is gestart naar de herkomst van het huismerkrundvlees.
De kwestie rond het verkeerd gelabelde vlees begon in Groot-Brittannië: in diepvriesmaaltijden die volgens het label uit 100% rundvlees bestonden, bleek tot 100% paardenvlees te zitten. De eerste gevallen waren diepvriesmaaltijden van het merk Findus, die via handelaren in Cyprus en Nederland aan Groot-Brittannië zijn geleverd.
De Franse onderminister van consumentenzaken Benoît Hamon zei dat het Franse bedrijf Pujol het vlees leverde aan de fabriek in Luxemburg die de maaltijden produceert. Pujol kocht het vlees van een handelaar op Cyprus. Die had op zijn beurt de leverantie uitbesteed aan een in Nederland gevestigde handelaar die het vlees kocht bij slachterijen in Roemenië.
Voer voor Europa
De kwestie is inmiddels voer voor Europa: de Europees Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg en Europese ministers komen woensdag in Brussel bijeen om de paardenvleeskwestie te bespreken. De ministers willen de kwestie tot de bodem laten uitzoeken.
In een aantal landen, en net vooral het getroffen Verenigd Koninkrijk, ligt het eten van paardenvlees bijzonder gevoelig. Er zijn voorlopig echter nog geen aanwijzingen dat er veel gevaar is voor de volksgezondheid, het Europese onderzoek gaat dan ook vooral om het verkeerd labelen van die producten.