De verpakkingsvrije onlinesupermarkt Pieter Pot heeft naar eigen zeggen afgelopen jaar ruim drie miljoen verpakkingen bespaard. De transitie naar een retail zonder verpakkingsafval moet echter nog sneller, zegt topman Jouri Schoemaker.
Producenten moeten mee
In 2022 wist Pieter Pot zijn klantenbestand te verdubbelen, van 50.000 naar 100.000. Daardoor kon de verpakkingsvrije webshop ruim drie miljoen verpakkingen besparen, het grootste aantal sinds de oprichting in 2019. Volgens Schoemaker moet en kan de circulaire transitie evenwel nog veel sneller: “We moeten verpakkingsvrij of herbruikbare verpakkingen makkelijker maken voor de consument.”
Om de ambitie van de Europese Commissie waar te maken en de verpakkingsafvalberg in 2040 met ruim één derde te verkleinen ten opzichte van 2018, zullen producenten stappen moeten zetten richting duurzame materialen, recyclage en hergebruik. De wil is er, zegt hij: ook grote leveranciers zijn bereid om hun keten aan te passen aan het systeem van Pieter Pot. Onder andere Heinz, De Ruijter, Brinta en Autodrop hebben dit jaar (herbruikbare) bulkverpakkingen in gebruik genomen. Testen met andere grote merken zijn in volle gang.
Ook gekoelde producten
Volgens Schoemaker zou het een stuk makkelijker worden als overal wordt gewerkt met herbruikbare verpakkingen met een standaard statiegeldregeling: “Alleen dan wordt de uitzondering de regel. Eén oplossingsrichting is de bezorging en retour van statiegeldverpakkingen aan huis, zodat de consument niet hoeft te sjouwen met potten en bakjes én men overal in Nederland en België gebruik kan maken van deze dienst, zonder afhankelijk te zijn van een fysieke verpakkingsvrije winkel in de buurt.”
Pieter Pot hoopt in 2023 twee keer zoveel verpakkingen te besparen, om uit te komen op tien miljoen bespaarde verpakkingen sinds de oprichting. Het bedrijf wil bewijzen dat een circulair verpakkingsmodel financieel gezond kan zijn én omarmd wordt door zowel consumenten, retailers als producenten. Een innovatie is alvast het aanbieden van gekoelde producten in een circulaire verpakking.