Komkommer of sla in een plastic hoesje houdt langer, argumenteren veel supermarkten. Een Britse studie beweert het tegendeel: het zorgt net voor meer voedselverspilling.
Koel bewaren belangrijkst
Het idee dat een plastic wegwerpverpakking groenten en fruit langer vers houdt, is verkeerd. Dat besluit toch de Britse duurzaamheidsorganisatie Wrap na een anderhalf jaar durende studie. De organisatie onderzocht de houdbaarheid van appels, bananen, broccoli, komkommer en aardappelen, zowel los als met een plastic verpakking rond.
Wat bleek? Verse voeding koel (minder dan vijf graden) bewaren is veel belangrijker dan of er nu wel of geen verpakking rond zit. In de koelkast blijven appels zelfs maanden langer goed, andere producten dagen langer. De plastic verpakking maakte daarbij weinig of geen verschil, zegt Marcus Gover, algemeen directeur van Wrap, aan The Guardian.
Meer de vuilbak in
Integendeel, de verpakking leidt vaak zelfs tot meer voedselverspilling. Mensen zien zich genoodzaakt om meer te kopen dan ze nodig hebben, waardoor meer groente en fruit uiteindelijk wordt weggegooid. Nog een voordeel van onverpakt voedsel is dat er geen houdbaarheidsdatum op staat, waardoor consumenten op hun eigen oordeel afgaan in plaats van de datum op de verpakking blindelings te volgen. Een op de 10 mensen gooit eten en kruidenierswaren namelijk weg puur op basis van de datum, aldus Gover.
Als de vijf onderzochte producten los en zonder houdbaarheidsdata zouden worden verkocht, zou meer dan 10.300 ton plastic en zo’n 100.000 ton voedsel per jaar worden bespaard. De organisatie knoopt daarom gesprekken aan met het Britse voedselagentschap en de branche om tegen 2025 alleen nog losse groenten en fruit te verkopen in supermarkten. In Frankrijk is vorig jaar een verbod uitgevaardigd op plastic verpakkingen voor vers voedsel.