“Plofkip in flauwekulsaus”
Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Vleeskippen krijgen vanaf dat moment meer ruimte, strobalen, graankorrels, strooisel en afleiding.
De nieuwe, iets diervriendelijkere kipsoort mag maximaal 50 gram per dag in gewicht toenemen, tegenover 65 gram per dag nu. Vanaf 2015 krijgen kippen 10% meer ruimte dan nu, wat neerkomt op achttien in plaats van twintig kippen per vierkante meter. Het licht blijft vanaf 2015 zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt. Nu is het maar vier uur per nacht donker in de kippenstallen. Verder zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica.
Toch is Wakker Dier, dat harde acties voert tegen de plofkip in de supermarkt, hoogst ontevreden. Volgens de organisatie wordt de plofkip vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip en spreekt van “een plofkip in flauwekulsaus”. Wakker Dier zegt daarom onverhard door te gaan met campagne voeren voor een ècht plofkip-vrij schap in 2015.
Alles is plofkip
In de vleesindustrie is kip wereldwijd de meest gegeten vleessoort. In Nederland worden jaarlijks 350 miljoen kippen geslacht, 150 miljoen daarvan worden ook in Nederland opgegeten. 95 procent daarvan is plofkip: een kip, die nooit daglicht heeft gezien en door middel van krachtvoer in zes weken tijd naar gemiddeld 2,2 kilo groeit.