Bij de Plus-supermarkt in Winterswijk kookt een kok in de winkelkeuken verse maaltijden met producten over de datum. Dagelijks liggen er zo’n negen kant-en-klare gerechten in de koeling die vier euro kosten. Het assortiment uit eigen keuken trekt inmiddels een vaste groep klanten.
Selecteren op datum
Sander-Jan Bats, de kok van de Plus-keuken, verzamelt iedere dag producten uit de winkel die niet lang meer houdbaar zijn of er niet mooi meer uitzien. Deze groenten, vlees en aardappeltjes vult hij aan met andere producten om er de maaltijden mee te bereiden. “De kok selecteert puur op datum. Hij verwerkt voor tachtig, negentig procent verse producten, die tegen de houdbaarheid aanlopen. De rest is houdbare producten, zoals pasta, om de maaltijd compleet te maken”, vertelt bedrijfsleider Erwin Arentsen.
De Plus-kok kookt samen met vier dames, die het keukenwerk verzorgen, iedere dag acht à negen verschillende maaltijden. Daaronder zijn enkele favorieten, als stamppotten, rijst- en pastagerechten en Hollandse maaltijden met een gehaktbal. Ook verse rauwkostsalades liggen in het koelmeubel.
“De gerechten trekken een brede groep vaste klanten: van jonge alleenstaanden, mensen die weinig tijd hebben tot ouderen die hier voor hun dagelijkse maaltijd komen. Het is een vaste groep van zo’n 100 kopers”, aldus Arentsen.
Minder verspillen
De Plus-supermarkt verkoopt steeds meer van de vers bereide gerechten uit eigen keuken. “Dat zijn nu dagelijks tussen de 80 en 100 maaltijden. Maar het grootste voordeel is dat we minder verspillen; we gooien nu veel minder producten weg, die nog prima te verwerken zijn. Het ging om bijna 300.000 euro per jaar. De derving daalde aanzienlijk: van 2 naar 1,5 procent nu”, vertelt de bedrijfsleider.
De Plus-supermarkt gaat ook de derving van de broodafdeling aanpakken. Straks zijn er vers belegde broodjes en sandwiches verkrijgbaar.
Keuken in vernieuwde winkel
De Plus-supermarkt breidde enkele maanden geleden tijdens de verbouwing uit met een keuken. Deze kreeg een plek bij het versplein achter in de winkel en is speciaal gebouwd om producten uit de winkel vers te kunnen bereiden, vertelt de bedrijfsleider. “De derving van vers was te hoog. Die wilden we op deze manier beperken”.
De Plus-formule is al enige tijd actief in het beperken van voedselverspilling. Zo verkopen twaalf Plus-supermarkten in de regio Rotterdam onder de naam OverLekker onder meer tomatensoep en tomatensaus van restproducten. De producten worden bereid bij De Verspillingsfabriek in Veghel, een initiatief van cateraar Hutten.
Voedselverspilling is een belangrijk probleem in de Nederlandse foodsector. Jaarlijks verdwijnt er voor 4 tot 5 miljard aan voedsel in de afvalcontainer.