(Update) Colruyt en Mondelez zijn verwikkeld in een prijsdiscussie, waardoor enkele referenties van koekjesmerk LU niet beschikbaar zijn in de winkelrekken en de webshop. Supermarkten zetten merkfabrikanten onder druk nu de grondstoffenprijzen weer dalen.
“Tariefstijgingen niet te verantwoorden”
Enkele populaire koekjes van onder andere Prince, Pim’s, Petit Beurre of Cent Wafers vinden shoppers momenteel niet in de winkelrekken bij Colruyt. In de Collect&Go webshop lijken enkele chocoladeproducten van Côte d’Or – eveneens van fabrikant Mondelez – getroffen door de actie. Bij de lege schappen hangt een korte mededeling: “Dit product is tijdelijk niet beschikbaar. Wij zijn in overleg met de leverancier om u de laagste prijs te kunnen blijven aanbieden. Bedankt voor uw begrip.” Met die expliciete mededeling wil Colruyt z’n klanten wellicht duidelijk maken dat het inspanningen doet om de hoge voedselprijzen weer te doen dalen.
In een reactie bevestigt de retailer het conflict: Mondelez zou ondanks een jaarakkoord “substantiële tariefwijzigingen” willen doorvoeren. Maar tariefstijgingen zijn niet te verantwoorden nu de energie- en grondstoffenprijzen weer dalen, vindt Colruyt: “Wij zouden een tariefdaling van onze leveranciers dan ook eerder te rechtvaardigen vinden.”
Er worden momenteel dan ook geen producten van Mondelez meer aangeleverd aan de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Okay. De marktleider zegt er alles aan te doen om de situatie op te lossen. “We blijven hierbij wel bij ons standpunt dat we in eerste instantie de portemonnee van onze klanten willen beschermen en dit onze grootste prioriteit blijft.”
“Onstabiel klimaat”
“Zoals alle voedingsbedrijven ondervinden ook wij nog de gevolgen van de aanhoudende inflatie. En hoewel bepaalde kosten gelukkig weer wat dalen, is onze totale productiekost aanzienlijk gestegen door de hogere prijzen voor energie, transport, verpakkingsmaterialen en bepaalde ingrediënten. Bovendien hebben ook onstabiele omstandigheden binnen de toeleveringsketen een impact op onze kosten,” reageert fabrikant Mondelez op zijn beurt.
“Prijzen verhogen is altijd een laatste redmiddel, maar onze kosten zijn over een langere periode aanzienlijk gestegen. Daarom zien we ons in dit onstabiel klimaat genoodzaakt om een aantal selectieve prijsverhogingen door te voeren in onze categorieën. We blijven samen met Colruyt constructief zoeken naar oplossingen zodat de consument zijn geliefde producten weer in het schap kan vinden.”
Prijsimago scherpstellen
Lege rekken als gevolg van delistings waren even geleden in de Belgische supermarkten, maar alles wijst erop dat prijsdiscussies terug zijn van nooit helemaal weggeweest. Sinds enkele weken zijn de prijzen voor grondstoffen als granen en zuivel aan het zakken, na de enorme inflatie van afgelopen jaar. Van dat momentum maken supermarkten nu gebruik om de prijsonderhandelingen met fabrikanten weer te openen.
Sinds begin dit jaar verlaagde Aldi in België naar eigen zeggen al de prijzen voor zowat 420 producten. Lidl kondigde vorige week prijsverlagingen van 3 tot 34% aan voor 250 veel verkochte huismerkproducten zoals chips en mayonaise. Beide discounters willen hun prijsimago scherpstellen met deze acties.
Dat deed eerder deze week ook Carrefour: na nieuwe onderhandelingen met leveranciers start de hyper- en supermarktketen met een nieuwe golf van koopkrachtacties. Sinds 8 mei heeft de retailer de prijzen van honderd producten verlaagd. Het gaat niet alleen om huismerken, maar ook om enkele referenties van bekende merken, zoals kroketten van McCain of spaghetti van Barilla.
“In een context van dalende grondstofprijzen is Carrefour met haar leveranciers om de tafel gaan zitten om de prijzen opnieuw naar beneden te onderhandelen”, zei het persbericht. Mogelijk zien we de komende weken dus nog meer lege rekken.