De Belgische chocoladeproducent Puratos haalt via een obligatielening een miljard euro op om de strijd aan te gaan tegen slavernij, kinderarbeid en ontbossing.
Kinderzweet
Dat de chocolade-industrie een slechte reputatie heeft, is genoegzaam bekend. Door de lage prijs die veel cacaoboeren krijgen voor hun product, zijn uitwassen als kinderarbeid en illegale ontbossing nog steeds wijdverspreid binnen de sector. Toch is de laatste jaren al heel wat veranderd: duurzame chocolade wint snel terrein.
Tussen 2015 en 2020 steeg het marktaandeel van Fairtrade-chocolade in ons land van 0,7% naar 8,5%. “Chocolade is snoep. Snoep is – vooral – voor kinderen”, zegt Koen van Troos van Fairtrade Belgium in Het Nieuwsblad. “Ouders beseffen steeds meer dat aan die chocolade kinderzweet hangt.”
Premie
Puratos, dat jaarlijks voor 1,8 miljard euro chocolade en bakkersbenodigdheden verkoopt, wil de komende twintig jaar een miljard euro investeren om zijn chocolade socialer en milieuvriendelijker te maken. Het Belgische bedrijf haalt het geld op via een groene obligatielening, schrijft De Tijd.
In 2014 startte Puratos het Cacao Trace-duurzaamheidsprogramma, waarbij aangesloten boeren een premie van 10 cent per kilo cacao ontvangen. Op jaarbasis komt dit neer op drie à vier extra maandlonen, verzekert de groep uit Groot-Bijgaarden. Boeren die willen toetreden tot het programma, moeten wel beloven niet aan illegale ontbossing te doen.
Kwaliteit
Om die hogere prijs te rechtvaardigen tegenover zijn eigen klanten, zet Puratos vol in op kwaliteit. “De superieure kwaliteit verkrijgen we door extra aandacht te besteden aan de fermentatie van de cacaobonen”, zegt Youri Dumont, directeur van de chocoladeafdeling van het bedrijf. “Net als bij wijn krijg je een beter resultaat als je goede fermentatietechnieken toepast”.
Vandaag komt een tiende van de Puratos-chocolade uit het duurzaamheidsprogramma, maar de onderneming wil dat aandeel tegen 2030 opdrijven tot de helft. “Daarna moet een nog hoger percentage mogelijk zijn. De hele sector streeft naar duurzamere chocolade. De trend zal zich doorzetten. 100% is misschien moeilijk haalbaar, maar we streven er wel naar.” Daarom bouwt Puratos de volgende jaren een tiental extra droog- en fermentatiecentra, bovenop de acht die er al zijn.