Lokaal en milieuvriendelijk
Oprichters Arthur Nijhuis en Maarten Bouten hebben de ambitie om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden zodat er overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. “Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo bieden we lokaal eten met een milieuvriendelijke logistiek”, legt Kamilla Hensema uit, die Rechtstreex in Utrecht opstart.
Er doen ondertussen meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders en van bakkers tot imkers. Bewoners kunnen zich aanmelden als klant of als afhaalpunt.
Eén van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is de boer een goed aandeel geven in de opbrengsten. “Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie”, aldus mede-oprichter Arthur Nijhuis.
Verbinding tussen boer en consument
Rechtstreex werd twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Zij willen een nieuwe voedselketen creëren met korte lijnen tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en is er een eigen conceptstore in de Fenix Food Factory in Rotterdam. De formule is nu klaar voor uitrol naar andere steden. Er zijn concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.
Nijhuis: “Bewoners bestellen lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio.”
Rechtstreex ontving eind mei de Aardig Onderweg Award van de RET uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN, omdat het bijdraagt aan een groene en sociale samenleving.