De Belgische overheid werkt aan een plan om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Misschien mag alcohol straks niet meer overal worden verkocht en wordt ook een minimumprijs opgelegd. Het idee bestaat al tien jaar, maar ligt nu opnieuw op tafel.
Verboden in tankstations en nachtwinkels?
De federale regering werkt (alweer) aan een “alcoholplan”. Alweer, want het idee ontstond al in 2013 en ook een tweede poging in 2016 mislukte. Nu zou het plan echter opnieuw op tafel liggen, en volgens RTBF dit keer met meer kans op slagen. De doelstellingen zijn er alvast: tegen 2028 wil de regering het overmatig alcoholgebruik met 20% verminderen en rijden onder invloed zelfs met 50%.
Alleen is nog geen eensgezindheid over hoe die doelstellingen te bereiken. Het plan dat momenteel op tafel ligt, omvat drie luiken waar nog verder over worden onderhandeld. Een eerste luik is een verbod op de verkoop van alcohol op sommige plaatsen. Zo zou er geen alcohol meer mogen in tankstations of shops langs autosnelwegen, in automaten en in ziekenhuizen.
Het verbod op de verkoop in tankstations zou mogelijk geen breed draagvlak hebben. Een voorstel om ’s nachts de verkoop van alcohol in nachtwinkels te verbieden, werd al uit het wetsvoorstel geschrapt. Ook een verbod op ‘happy hours’ is al geschrapt.
Prijsmaatregelen werken best
Het tweede luik wil de reclame voor alcoholische dranken sterker reguleren. Reclame op plaatsen en in programma’s die zich hoofdzakelijk richten tot minderjarigen zou daarbij worden verboden, zowel online als in de bioscoop, op televisie en op de radio.
Om overconsumptie door goedkope alcoholische dranken, zoals discountpils en prijsstunts, tegen te gaan, denkt de regering als derde luik aan een minimumprijs. Mogelijk wordt ook een belasting ingevoerd: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou een heffing van 15% zou een derde van de alcoholgerelateerde sterfgevallen voorkomen.
Leeftijdsgrens blijft bewaard
Verschillende partijen zouden wel categoriek tegen zo’n minimumprijs zijn. De Belgische Federatie van Wijnen en Gedistilleerde Dranken vreest dat een minimumprijs grensoverschrijdend winkelen alleen maar zou aanmoedigen. Voor KMO’s zou het financieel bovendien problematisch kunnen zijn, argumenteert de federatie.
Qua leeftijdsbeperking is de enige nieuwigheid een voorstel om ook versterkte wijnen, zoals Martini en porto, onder de 18 jaar te verbieden. De vakfederatie vindt echter dat er geen onderscheid moet zijn tussen de soorten drank en pleit vooral voor duidelijkheid.