“Nooit meer ziek”, dat is het haalbare einddoel volgens Koen Kas. En daar heeft voeding een cruciale rol in te spelen. “Hippocrates, de ‘founding father’ van de geneeskunde, heeft ooit gezegd dat voedsel ons beste medicijn is. Als ik dan nu kijk hoe we met dat voedsel omgaan, dan zijn we er nog niet, hè?”
“Antidepressiva van Danone”
In het oude China betaalde je de dokter om je gezond te houden. Niet andersom, zoals we nu doen. De arts was zowel apotheker, diëtist als gezondheidscoach. Het is die Chinese dokter die geneeskundeprofessor en tech-ondernemer Koen Kas (UGent-professor en CEO Healthskouts) opnieuw tot leven wil brengen met digitale technologie. “Hoe mooi zou het zijn als er iemand 24/7 bij me is en over mijn gezondheid waakt? Vandaag kan dat.”
Nieuwe kennis over voedsel en dieet toont aan dat vooral wat we eten een enorme impact op onze gezondheid heeft, tot op individueel niveau. We zouden onze voeding veel meer kunnen – en moeten – personaliseren. “Als bepaalde bacteriën in je darmen ontbreken waardoor je sommige voeding moeilijk verteert, kan je daar depressief van worden. Om depressie tegen te gaan, kan het dus best zijn dat ik yoghurt zou moeten drinken. Zo worden Campina en Danone potentieel meer dan alleen zuivelbedrijven: heuse producenten van antidepressiva.”
De gezondheidszorg en de voedingsindustrie zijn bijgevolg bondgenoten bij uitstek, zoals Koen Kas op het RetailDetail Food Congress op 29 juni met veel vuur en passie zal illustreren. “Er zijn vandaag ontzettend veel fantastische technologische tools. Nestlé in Japan laat klanten bijvoorbeeld fotograferen wat ze eten en suggereert dan welke vitamientjes of supplementen ze erbij kunnen nemen. Maar zelfs een foto van je gezicht kan verraden of je risico loopt op diabetes. Aan de hand van een selfie zou je dus een heel dieetplan op maat kunnen krijgen.”
De supermarkt als Chinese dokter
Daar komen retailers in beeld, omdat zij de eerste lijn met de consument vormen. Zeker wanneer mensen nog gezond zijn, zijn zij de oude Chinese dokter, die mensen kennen en kunnen adviseren. Kas: “Zolang je jong en vrij gezond bent, is nadenken over later niet iets wat je boeit. Waarom zou ik willen bezig zijn met niet te vet eten en niet veel drinken? ‘Boring’. Maar stel dat de supermarkt mij tijdens die vroege jaren toch al toont hoe op een heel andere manier met voedsel om te gaan, niet op een belerende, bestraffende manier, maar op een leuke en aspirationele manier?”
In de VS heeft Albertsons pas een nieuw mentalegezondheidsplatform gelanceerd, terwijl Colruyt niet toevallig het digitale gezondheidsplatform Yooboo overneemt. Koen Kas stond mee aan de wieg van Yooboo. “95% van onze gezondheidszorg, in de breedste zin, vindt niet plaats in een klinische setting maar in het dagelijkse leven. Hoe we eten, hoe we slapen, … Als je dan kan gaan samenwerken, ontstaan nieuwe businessmodellen en wint iedereen.”
Maak het een “delight”
Wat de gezondheidssector alvast kan leren van de industrie en de retail, is “delight thinking”. Delight is een term die Koen Kas gebruikt voor klantvriendelijke en attractieve ervaringen – in de overtreffende trap. “Het zijn ervaringen die bijna magisch zijn, waarvan je zelfs niet wist dat je ze kon meemaken.”
“Stel ik behoor tot de 14% van de bevolking voor wie koriander naar zeep smaakt, dat zit in mijn DNA, daar kan ik niks aan doen en valt in mijn genetische code af te lezen. In plaats van dat ik in de supermarkt mijn bril moet bovenhalen en elke verpakking moet nalezen, zou ik de supermarkt daarentegen toegang kunnen geven dat dat stukje DNA-data van mezelf en zouden zij ervoor kunnen zorgen dat ik in de app automatisch géén producten met koriander te zien krijg. Dat is (ont)zorgen, dat is delight.”
Meer weten over hoe voeding, technologie en gezondheidszorg elkaar vinden in de toekomst, en welke unieke opportuniteiten dat biedt voor foodretailers en merken? Schrijf je snel in voor het RetailDetail Food Congress op 29 juni.