Wat levert het boerenprotest van de afgelopen weken concreet op? Supermarktketens gaan hogere prijzen betalen voor rundvlees en mogelijk komt er een verbod op dumpingacties met verse voeding. Ook de invoering van een label met een ‘eerlijke prijs’ ligt op tafel.
“Substantieel bedrag”
Na het boerenprotest van de afgelopen weken komt er beweging bij zowel de retailers als in de politieke wereld. Vrijdagmiddag kondigden Colruyt en Delhaize aan dat ze vanaf maandag 12 februari hogere prijzen zullen betalen aan de slachthuizen voor rundvlees, omdat die sector momenteel het hardst wordt getroffen. Intussen hebben ook Aldi, Carrefour, Intermarché en Lidl toegezegd om hogere prijzen te betalen, meldt Landbouwleven. Hoeveel de prijsverhoging bedraagt, preciseren de retailers niet. Het zou gaan om een “substantieel bedrag”, dat niet wordt doorgerekend aan de consument.
De Waalse Landbouwfederatie FWA reageert verheugd op het initiatief, maar benadrukt tegenover La Libre ook dat een prijsverhoging van minstens 25% nodig is om de hogere productiekosten op te vangen. Actievoerders van de Waalse federatie van jonge boeren (FJA) blokkeerden zaterdag twee supermarkten van Colruyt, in Hannuit en Waremme, omdat de beloofde prijsverhoging volgens hen veel te laag is: het zou gaan om 50 cent per kilo karkas.
Drie werkgroepen
Vrijdag vergaderde ook de Taskforce agrovoeding op initiatief van federaal minister van Landbouw David Clarinval, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en Waals minister van Landbouw Willy Borsus. Daar werd afgesproken om in drie werkgroepen aan de slag te gaan om gezonde marges te verzekeren voor alle schakels in de voedingsketen.
Een eerste werkgroep gaat de wet op de oneerlijke handelspraktijken uitbreiden, om landbouwers beter te beschermen. Buitensporige prijspromoties zouden kunnen worden verboden, een idee dat op de steun kan rekenen van zelfstandigenorganisatie Unizo.
Een tweede werkgroep bekijkt de etikettering en promotie van Belgische producten, met onder andere een sensibiliseringscampagne voor lokale producten en een ‘fair price label’ om een eerlijke prijs te garanderen voor alle schakels in de keten – een idee van minister Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand.
Een laatste werkgroep zal de verdeling van de marges onderzoeken op basis van studies van het Prijzenobservatorium, het Instituut voor de Nationale Rekeningen en de Nationale Bank.