(Publireportage) De wedstrijd Gouden Tavola bekroonde opnieuw de meest baanbrekende foodinnovaties. Ze zijn straks te proeven op vakbeurs Tavola, en belanden binnenkort op het bord of in het glas van de consument. Ontdek ze hier.
Hoogstaande vakbeurs
Na een noodgedwongen coronapauze is er op 20, 21 en 22 maart eindelijk weer een nieuwe editie van Tavola, de vakbeurs van de fijne en verse voeding, die al sinds 1982 elke twee jaar plaatsvindt in Kortrijk Xpo. Het is één van de mooiste en meest hoogstaande foodbeurzen in Europa. Foodprofessionals uit de retail, speciaalzaken, groothandel en catering ontdekken er een uniek aanbod van streng geselecteerde delicatessen en heerlijke high-end producten.
Daaronder uiteraard heel wat baanbrekende nieuwigheden. De wedstrijd Gouden Tavola gaat namelijk op zoek naar de lekkerste en meest innovatieve producten van de exposanten. Dit jaar meldden zich liefst 68 bedrijven aan met in totaal 92 producten.
Een vakjury bekroonde daaruit vier winnaars en tien genomineerden in vier categorieën, namelijk Retail, Delicatessen, Foodservice en Traiteur. Bezoekers van de vakbeurs kunnen hun stem uitbrengen op één van deze bekroonde producten. Het product met de hoogste bezoekerswaardering ontvangt na afloop van Tavola 2022 de Gouden Tavola Publieksprijs.
Gouden Tavola Retail
Winnaar Gouden Tavola Retail 2022: kant-en-klare cocktails en mocktails van Drink It Fresh
Zin in een lekkere cocktail / mocktail maar geen tijd of geen ervaring om één te shaken? Dankzij een ambachtelijk, diepgevroren zakje bereidt u in een paar seconden een heerlijk aperitief. Gedaan met het kopen van talloze ingrediënten, wassen, snijden, persen, crushen, doseren. En gedaan met de chemische alternatieven. Drink It Fresh zijn ambachtelijke, diepgevroren zakjes voor verse en 100% natuurlijke cocktails. Elk zakje bevat alle garnituren (muntblaadjes, citroenschijfjes, komkommer…) De ingrediënten zijn 100 % bio, ambachtelijk, vers gesneden en geperst en onmiddellijk ingevroren om hun smaak te bewaren.
1e nominatie Gouden Tavola Retail 2022: Pinsa bodems van Guy Troch Import
Pinsadeeg is samengesteld uit een exclusieve mix van tarwebloem, rijstmeel, sojameel, zuurdesem en water. De combinatie van de exclusieve mix van het Pinsadeeg, de lange rijstijd (48u), het manuele kneden en het hoge hydratatiegehalte resulteren in een knapperige korst en een zachte luchtige binnenkant. De Pinsabodem is licht verteerbaar en calorie-armer (Nutriscore A en B) is dan traditioneel pizzadeeg. Garneren kan zowel hartig als zoet. Ook lekker natuur met wat olijolie en zout. Twee smaken: Classica en volkoren, in verschillende formaten.
2e nominatie Gouden Tavola Retail 2022: Vylmer Spritz Provençal
Vylmer Spritz Provençal is een aperitief met totaal nieuwe smaak, namelijk een mix tussen Pastis en Aperol Spritz. Het doel? Het verjongen van de anijsdrinker én een vernieuwende smaak brengen binnen de wereld van de Spritz. De smaak is heel evenwichtig: bitter & zoet, fruitige toets van citrus, kruidig, floraal en een lichte toets van anijs. Meng de Vylmer Spritz Provençal met een schuimwijn (brut) en bekom een Spritz cocktail met een Provençaalse identiteit.
Gouden Tavola Delicatessen
Winnaar Gouden Tavola Delicatessen 2022: Merx Gekruid van Little Cheese Farm
Merx Gekruid is een bolvormig raspkaasje gemaakt van volle Jersey koemelk. Bij het opbollen worden ze omhuld met een mengsel van gedroogde bloemetjes, wat de kaasjes een zeer aantrekkelijk uitzicht geeft. De kaasjes rijpen nog 8 weken om op smaak te komen en om voldoende droog te zijn om te raspen. Ze hebben een pittige, intense smaak van zout, peper, look en bouillon (umami). Ze zijn ideaal om allerlei gerechten op smaak te brengen. Dit kan gebeuren door de kaasjes te raspen of te schaven over de gerechten. Je kan deze kaas gebruiken als finishing touch op een salade, op een steak, op een pasta, op een omelet, op een gebakken vis, in de soep…
1e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2022: Krokante toppings van Topp’d
Deze crumbles gebruik je als afwerking van een gerecht – ze zorgen voor een krokante smaakexplosie. Het is dus de allerlaatste stap in de keuken alvorens gerechten op tafel komen. Dankzij de toegevoegde kruidenmengeling zorgen ze ook voor extra smaak. De vijf hartige smaken vinden toepassingen in pasta, salade, vis, hummusdips… De drie zoete varianten zijn lekker in combinatie met pannenkoeken, tiramisu, ijsjes… Voor de zoete crumbles wordt gewerkt met Belgische chocolade en speculoos.
2e nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Delicatessen 2022: Vleeskroket van Mestdagh Artisan
De basis van deze kroket is marbré de boeuf, gemaakt met heerlijk vlees van het West-Vlaams rood rund, een specialiteit van Dierendonck. Het sublieme vlees wordt langzaam gegaard in een heerlijke rundsbouillon met Gulden Draak bier, hoeveboter en mosterd. Deze rijkelijk gevulde kroket wordt verhuld met een natuurlijke chapelure die zorgt voor een krokante beet.
2e nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Delicatessen 2022: Le Gourmet van Chimay Fromages
Le Gourmet is een geperste, halfgekookte trappistenkaas gemaakt met weidemelk uit de streek rond Chimay. De kaas is ambachtelijk vervaardigd met een kaasdoek. Na een rijping van zes maanden in kelders, geeft deze kaas al zijn aroma’s vrij. We herkennen toetsen van droge vruchten, abrikoos en perzik. Een zurige toets aan het begin zorgt voor een zekere frisheid ‘Le Gourmet’ is een kaas die zich in de loop der maanden helemaal ontwikkelt en beter wordt met de tijd.
Gouden Tavola Foodservice
Winnaar Gouden Tavola Foodservice 2022: Crunchy Grains & Seeds van Food Revolution by Didess
Geroosterde linzen, bulgur, quinoa en boekweit zijn de heerlijke granen en zaden die tot dit assortiment behoren. Ze worden op een unieke manier geroosterd en krijgen hierdoor een mooie crunchy textuur. Tijdens het productieproces wordt er geen olie of vet gebruikt, zo blijft de heerlijk geroosterde en pure smaak behouden, zonder ranzig te worden. Het vleugje zout geeft de granen en zaden nog een extra smaakdimensie. De zaden en granen zijn supergezond, prefect geschikt als garnituur en smaakmaker voor elk type gerecht.
1e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2022: Vegan Viennoiserie van Nordic Baking & Cooking
Het nieuwe in de bakkerijrayon is de combinatie van vegan als statement op ingrediëntenvlak in combinatie met indulgence. Minder suiker én met trendy vullingen: superfruits, wortel-grapefruit, ginger & lime… en decoraties (boekweit, witte quinoa…) zodat deze vegan gebakjes ook voor niet-vegan consumenten aantrekkelijk zijn. Dit assortiment biedt mogelijkheden om een nieuwe wind te laten waaien door het viennoiserie-assortiment en om zich zo aan te passen aan de nieuwe consumptiegewoonten van de generatie Vegan, de Millenials.
2e nominatie (Ex-aequo) Gouden Tavola Foodservice 2022: Vegan Crème Brûlée van Didess
Crème brûlée, een suikerlaagje dat kraakt als je de heerlijke smeuïge crème eronder wil ontdekken. Maar wat als je een suikerarm of lactosevrij dieet moet volgen of je gekozen hebt voor een veganistische levensstijl? Deze crème brûlée is volledig vegan is, zonder toegevoegde suikers, dus helemaal geschikt voor diabetici. Hij heeft het gekende romige mondgevoel van de klassieke variant en is op smaak gebracht met echte Madagaskar (Bourbon) Vanille.
Sweetess, de bijhorende suikervervanger om over de Crème Brûlée te strooien en af te branden is laag in calorieën en rijk aan vezels. Je gebruikt ‘m in een 1-op-1 verhouding om de suiker te vervangen. De crème brûlée is ovengebakken in een bruin terracotta potje en diepvriesbestendig waardoor die niet gaat verwateren na het ontdooien en de smeuïge structuur behouden blijft. Zeer eenvoudig in gebruik: ontdooien, afbranden en serveerklaar! Na ontdooien 3 dagen houdbaar in de koeling.
2e nominatie (Ex-aequo) Gouden Tavola Foodservice 2022: Omeletsneetjes van Imperial Meat Products
Uniek nieuw broodbeleg op basis van omelet gemaakt van vrije uitloopeieren in vier verschillende smaken. Het is een heerlijk alternatief voor vleeswaren op smaak gebracht met lekkere ingrediënten. Er zijn vier smaken waarvan twee vegetarisch: Naturel, Italiaanse omelet met kaas en pesto kruiden, Boerenomelet met gebakken spekjes met ui, rode paprika, champignons en bieslook, Spaanse omelet met chorizo, aardappel, ui, rode paprika en knoflook.
Zowel voorgesneden als in bulkstuk beschikbaar – het product oogt ambachtelijk dankzij de zichtbaarheid van de groenten, kruiden en de heerlijke bakrand die ontstaat bij het grillen tijdens de afwerking. De sneetjes zijn breed inzetbaar en kunnen ook gebruikt worden als smaakmaker in bijvoorbeeld wraps of verwerkt worden in een aperitiefhapje. Ideaal voor de flexitariër!
Gouden Tavola Traiteur
Winnaar Gouden Tavola Traiteur 2022: Natural sauces van Food Revolution by Didess
Als vegan hoef je helemaal niets meer te missen, want het assortiment sauzen van Food Revolution is gemaakt op plantaardige basis. Uniek is het gebruik van vezels en plantaardige proteïnen wat zorgt voor een gelijkaardige textuur als traditioneel bereide mayonaise met eieren. De sausen bevatten minder dan 60% olie (= 40% minder dan in traditionele mayonaise), zijn clean label en bovendien zonder toegevoegde suikers. De uiteenlopende smaken zijn zowel traditioneel bekend als verrassend nieuw: Viyonnaise, Cocktail, Wasabi, Basilicum, Ras el Hanout, Salsa Brava en Aji Amarillo. Ook voor niet-veganisten: deze sauzen kan je perfect serveren bij een heerlijk stuk vlees of vis.
1e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2022: Corn Panko’s van Food Revolution by Didess
Panko is gekend als Japans paneermeel en wordt gemaakt op basis van brood. Het unieke aan deze panko’s is dat ze gemaakt zijn op basis van maïsbloem. Het voordeel is dat ze glutenvrij zijn en bovendien krokanter en luchtiger dan panko’s op tarwebasis. De maïspanko is verkrijgbaar in zijn pure vorm en ook op smaak gebracht met groene kruiden, curry, kimshi en soja. Geschikt voor het paneren van vis, vlees, snacks of te gebruiken als crumble. De panko is makkelijk te verwerken in warme en koude gerechten, met als voordeel behoud van smaak en kleur na verhitten.
2e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2022: Pepino Zwarte Look van Imperial Meat Products
De Pepino, één van dé klassiekers in het assortiment worstwaren op basis van kalkoen, varkensvlees en varkensspek, wordt verrijkt met de zachte smaak van zwarte look. Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Zwarte look kent zijn oorsprong in Korea en werd ontwikkeld als een gezondheidsproduct die het immuunsysteem boost. De knoflookbol wordt in een gecontroleerde vochtige ruimte voor 30-40 dagen op een temperatuur van 60-90°C gefermenteerd. De structuur van zwarte knoflook wordt door het fermentatieproces zacht en plakkerig, de smaak een beetje zoutig. Het is vergelijkbaar met bouillon of sojasaus met een lichte knoflooksmaak. Daarnaast smaakt de gefermenteerde knoflook zachter en zoeter dan rauwe knoflook en is ze minder scherp.
Tavola praktisch
Zondag 20, maandag 21 en dinsdag 22 maart 2022
Kortrijk Xpo – Doorniksesteenweg 216 – 8500 Kortrijk
Toegang is voorbehouden aan professionals in de voedingssector
Registreer nu als professional voor uw gratis toegang.
Meer info: www.tavola-xpo.be