De socialistische vakbond BBTK dient een strafrechtelijke klacht in tegen de directie van Delhaize, omdat de retailer met zijn toekomstplan de wet-Renault rond het collectief ontslag zou omzeilen.
“Sociaal overleg niet gerespecteerd”
De vakbond stelt dat Delhaize de wet-Renault, die van toepassing is bij een collectief ontslag, niet respecteert. Ze verwijt de supermarktketen ook dat ze verzaakt aan de raadpleging- en informatieplicht. De klacht bij het Arbeidsauditoraat van Brussel is gericht tegen Delhaize zelf en drie directieleden van de supermarktketen.
“Wanneer een bedrijf een economisch of commercieel besluit neemt dat leidt tot een collectief ontslag is de wet-Renault van toepassing en is er een te volgen procedure. De BBTK stelt echter vast dat het sociaal overleg niet gerespecteerd wordt, aangezien er geen discussie plaatsvond en ook de drie bijzondere Ondernemingsraden die volgden geen enkel resultaat hebben opgeleverd”, zegt de bond in een persbericht.
Gespannen sfeer
Op 7 maart kondigde Delhaize aan dat het al zijn 128 geïntegreerde filialen zal overdragen aan zelfstandige ondernemers, om weer aan te knopen met groei. De filialen verliezen immers marktaandeel en zijn verlieslatend. De vakbonden reageerden echter furieus op dat plan en stakingsacties houden al vier weken aan.
In het distributiecentrum brak vorige nacht een blokkade uit, die op vraag van Delhaize door de politie werd opgeheven. Het aantal stakende winkels neemt wel af, onder andere omdat Delhaize deurwaarders stuurt naar winkels waar werkwilligen door actievoerders het werken wordt belet. De sociaal bemiddelaar, die door minister van Arbeid Pierre-Yves Dermagne werd aangesteld, moet de gesprekken dus aanvatten in een erg gespannen sfeer.