De sociale onrust bij Delhaize slaat over naar Lidl. Een herziening van de uurverdeling in de winkels zorgt voor stakingen in tientallen winkels.
25-tal supermarkten dicht
Een twintigtal winkels in de regio rond Namen bleven vrijdag en zaterdag gesloten, maandag namen vijf supermarkten in Limburg de fakkel over: vestigingen in As, Beringen, Genk, Maasmechelen en Zonhoven hielden de deuren dicht. Vandaag verspreidde de actie zich verder naar Beveren: daar dreigen de vakbonden de winkel “tot dit weekend dicht” te houden als er geen oplossing gevonden wordt, zo bericht TV Oost.
“Bij Lidl heerst al enige tijd onrust omwille van de sterk verhoogde werkdruk”, bevestigt Carine Meuwis van vakbond BBTK aan Het Nieuwsblad. De druppel die de emmer nu deed overlopen was de jaarlijkse evaluatie van de personeelsuren per winkel.
Bijsturing uren winkelpersoneel
“Jaarlijks worden meerdere parameters geëvalueerd en aangepast indien nodig, zo ook het aantal en de spreiding van de hoeveelheid uren gepresteerd door de collega’s per winkel en dit in samenspraak met onze sociale partners. Dat is dit jaar niet anders dan andere jaren”, verduidelijkt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt aan RetailDetail. De bijsturing houdt rekening met tal van elementen, aldus de communicatieverantwoordelijke, zoals klantenaantallen, het volume aan goederen, het aantal klantenbezoeken en meer.
Toch is er volgens de vakbond dit jaar een grote verandering: Lidl baseert zich voortaan ook op de stukprestatie, dus het aantal stuks dat over de kassaband rolt, om uren en personeel toe te wijzen. “Daardoor verliezen kleinere winkels tot 100 uren aan inzetbare krachten per week. Voor de grotere Lidl-winkels durft dat zelfs tot meer dan 300 uren op te lopen, en dat maakt het onhoudbaar”, zegt Meuwis.
“Alleen maar grimmiger”
De onrust is natuurlijk niet los te zien van de spanningen bij Delhaize en de algemene actiedag maandag. “Je voelt duidelijk dat de hele sector enorm in beweging is en dat vooral de werknemers daar de dupe van zijn. De situatie wordt daardoor alleen maar grimmiger en we zijn bang dat de politiek van Delhaize en nu ook Lidl, zal overslaan naar andere winkelketens”, zegt Meuwis, die blijft streven naar een eengemaakt statuut voor alle retailmedewerkers.
BBTK plant dinsdag alvast een rondvraag bij het personeel van Lidl. Bij Delhaize starten vandaag de gesprekken met de sociaal bemiddelaar. Ook Lidl zegt in dialoog te zijn met de sociale partners.