STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, wil dat er een minimumprijs komt voor bier. Volgens STAP zou dat het alcoholmisbruik drastisch kunnen terugdringen, want bier is volgens de organisatie veel te goedkoop in Nederland.
Meer effect dan verhoging accijns
Die lage prijzen trekken volgens STAP jongeren en probleemdrinkers aan en zorgen voor alcoholisme, criminaliteit en ziekteverzuim. Een minimumprijs zou die problemen grotendeels kunnen oplossen. Om zijn stelling kracht bij te zetten, wijst STAP naar zes verschillende studies, die allemaal spreken over het positieve effect van een minimumprijs op bier.
Volgens de Europese regelgeving is een minimumprijs op bier echter niet toegestaan, tenzij er voldoende bewijs is dat zo’n regel een groter effect heeft op de volksgezondheid dan het verhogen van de accijnzen op alcohol. Hhogere accijnzen hebben ook een positief effect, maar winkeliers rekenen die niet altijd door: dat wordt met een minimumprijs opgelost. Die prijs moet worden berekend op basis van het alcoholpercentage, zegt de organisatie: een flesje pils zou daarbij 35 cent gaan kosten oftewel 8,50 euro voor een krat bier.
Ook in België is er momenteel een discussie aan de gang rond een strenger beleid voor de verkoop van alcohol.