Uit protest tegen de oorlog in Oekraïne stoppen verschillende supermarktketens met het bestellen van producten uit Rusland. Vooral vodka wordt geviseerd, ook al wordt die vaak in andere landen geproduceerd.
Bestellingen opgeschort
Steeds meer retailers melden dat ze Russische producten uit het assortiment bannen of minstens de bestellingen opschorten. Belgisch marktleider Colruyt is gestopt met het bestellen van producten in Rusland, maar plaatst nog wel zoveel mogelijk bestellingen in Oekraïne, meldt een woordvoerster aan Het Nieuwsblad. Minder dan dertig producten zijn getroffen, zowel voedings- als niet-voedingsproducten.
Ook Delhaize onderneemt actie en haalt twee producten uit het assortiment: Russian Standard-vodka en Kamtsjatka-krab. Het gaat niet om een boycot: de bevoorrading zou sowieso door de oorlog verstoord worden, zegt de supermarktketen. Albert Heijn en Carrefour hebben naar eigen zeggen geen Russische producten in het assortiment, en de vodka in de Belgische Aldi-winkels blijkt niet afkomstig uit Rusland.
Dat geldt trouwens ook voor bekende vodkamerken als Absolut (uit Zweden) en Eristoff (uit Georgië). Toch valt te vrezen dat ze delen in de klappen: op sociale media laten verschillende horecazaken en consumenten weten dat ze voorlopig geen vodka meer lusten.
Europese ban
De vodkaban is een Europees – en zelfs wereldwijd – fenomeen. Eerder deze week liet Aldi Nord als eerste weten dat het geen vodka meer zou verkopen. De sterkedrank was het enige Russische product in het assortiment van de discounter. Snel volgden andere Duitse supermarktketens het voorbeeld: onder andere Aldi Süd, Rewe en Penny hebben al gemeld dat ze geen vodka meer verkopen. Marktleider Edeka steunt de sancties maar zegt dat de uiteindelijke beslissing bij de individuele winkels ligt.
Ook supermarktketens in de buurlanden van Rusland en Oekraïne nemen duidelijk stelling. In Polen halen Biedronka, Carrefour, Lidl, Kaufland, Netto en Stokrotka Russische en Wit-Russische producten uit hun schappen. Dat doet ook Kesko in Finland en Maxima in Letland.
Verder weg hebben gouverneurs in verschillende van de Verenigde Staten bevolen om Russische sterkedrank uit de winkelrekken te halen. Ook in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn er boycotacties.