Machtsverschuiving al volgend jaar?
Volgens de meest recente cijfers die de Duitse discounter in april dit jaar publiceerde, zet Schwarz jaarlijks zo’n 74 miljard euro om met de discountformule Lidl en de prijsagressieve compacte hypermarkten onder de Kaufland-formule. Een jaar eerder was de omzet nog 65 miljard: dat betekent een voor retailers ongekende omzetgroei van ruim dertien procent.
Als Schwarz in dit tempo blijft doorgroeien, zal het in Europa grote retailers als Tesco en Carrefour achter zich laten, stelt David Gray, retailanalist van PlanetRetail. “Volgens onze voorspellingen zal Schwarz in 2018 een omzetniveau van 80 miljard euro bereiken en daarmee Carrefour voorbijstreven als grootste retailer in West-Europa. Dit is een ongekende machtsverschuiving in de Europese retail, aangedreven door een bijna niet te stoppen groei van het Lidl-format in West-Europese markten.”
Het leeuwendeel van de totale omzet van 74 miljard euro realiseert de Schwarz Group in West-Europa. “De huidige omzet van Schwarz in West Europa schatten we in op zo’n 64,6 miljard euro”, zegt Gray. “In deze cijfers zijn zowel de Lidl-winkels als de winkels van Kaufland inbegrepen. Als beide formules in het huidige tempo blijven doorgroeien, zal de 80 miljard euro misschien wel voor 2018 worden gehaald. Dat zou Schwarz al binnen één tot anderhalf jaar kunnen realiseren.”
Discounters worden servicesupers
De redenen voor dit succes die Gray noemt, zijn de bekende wapenfeiten van discounters als Aldi (met name Aldi Süd) en Lidl: ze duiken vaker op in stadscentra (dit gebeurt met name in het Verenigd Koninkrijk) en ze voegen meer vers en merkartikelen toe aan het assortiment. Daarmee schuiven ze qua positionering op richting servicesupers die over onvoldoende onderscheidend vermogen bezitten om hun klanten trouw te houden.
“In de jaren naar 2018 zal de discountsector zal jaarlijks met ruim vier procent groeien”, zegt Gray. “Schwarz zal hierbinnen bovengemiddeld groeien met ruim vijf procent jaar per jaar. Ter vergelijking: hypermarkten en superstores zullen elk jaar met ongeveer twee procent groeien.” Daarom zullen gevestigde West-Europese retailers als Carrefour of Tesco het niet van hun belangrijkste formats moeten hebben, willen ze tegenwicht kunnen bieden aan de onstuimige groei van discount.
Zij zullen hun heil moeten zoeken in een ander format: gemakswinkels. “Gemaksretail is een bloeiend fenomeen. Het is een van de snelst groeiende fysieke retailkanalen”, stelt Gray. In Frankrijk, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk. Ruim de helft van de tien grootste gemaksretailers in West-Europa is Brits. In de komende twaalf maanden zullen er veel gemaksformats in West-Europa worden uitgerold. Vooral door grote retailers als Tesco of Carrefour.”