Acht Europese landen hebben vrijdag een plan ingediend dat een einde wil maken aan territoriale leveringsbeperkingen, een thema dat door de recente schikking met Mondelez weer in de belangstelling staat. De Europese Commissie start een onderzoek.
Hogere prijzen
Er moet een einde komen aan de praktijk waarbij multinationals verhinderen dat retailers producten goedkoper kunnen inkopen in andere Europese lidstaten, vindt ontslagnemend Nederlands minister van economische zaken Micky Adriaansens. Hij diende vrijdag in de Europese Raad Concurrentievermogen een plan in om zogenaamde territoriale leveringsbeperkingen te verbieden. Dat plan krijgt ook de steun van België, Denemarken, Griekenland, Kroatië, Luxemburg, Slovakije en Tsjechië.
Retailers zouden beperkingen ondervinden voor 2 tot 4% van de producten die ze inkopen, met tot 10% hogere prijzen als gevolg, blijkt uit Nederlands onderzoek. Een eerdere studie van de Europese Commissie uit 2020 in zestien Europese landen wees zelfs uit dat consumenten jaarlijks voor een bedrag van 14 miljard euro te veel betalen voor hun boodschappen omdat producten in hun land 10 tot 50% duurder zijn dan elders.
Digitale etiketten
“De inkoopbeperkingen voor bijvoorbeeld supermarkten moeten weg, gelet op de negatieve gevolgen voor zowel supermarkten als voor consumenten. Wat wringt, zeker in tijden van hoge voedselprijzen”, aldus de minister. Vooral in kleinere lidstaten zouden de prijzen vaak hoger liggen als gevolg van die beperkingen.
Een nieuwe regelgeving, die de bewijslast meer bij de producent legt, moet lang aanslepende onderzoeksprocedures vermijden. Omdat de taal van de informatie op het etiket één van de drempels is bij de inkoop van producten in andere landen, pleit het voorstel voor het invoeren van digitale labels met QR-codes, zodat consumenten online de informatie in elke taal kunnen raadplegen. Dat is een oplossing die onlinesupermarkt Picnic al toepast om goedkopere Duitse producten in Nederland te verkopen.
Verschillen in regelgeving
Het thema is weer erg actueel: vorige week trof de Europese Commissie een schikking met multinational Mondelez, die een boete van 337,5 miljoen euro kreeg wegens het belemmeren van de grensoverschrijdende handel in chocolade, koekjes en koffieproducten. Die schikking kwam er na een onderzoek dat startte in 2019. Retailfederaties juichen die beslissing toe en dringen erop aan dat de Europese Commissie actie onderneemt die verder gaat dan het aanpakken van individuele gevallen.
Na de vergadering van de Raad voor Concurrentievermogen vrijdag heeft de Europese Commissie voorgesteld om een onderzoeksmissie te starten naar de problematiek. De Europese merkenvereniging AIM reageert positief: ze wijst erop dat prijsverschillen binnen de Europese eenheidsmarkt veroorzaakt worden door verschillen in regelgeving over verpakkingen, etikettering, transport en taksen, onder andere. Dat is ook het standpunt van de Belgische voedingsfederatie Fevia, die de discussie rond leverbeperkingen eerder al met “het monster van Loch Ness” vergeleek.