(update) Behalve Sligro zijn er nog minstens een tiental geïnteresseerden in de Belgische vestigingen van Makro en Metro. Wel wordt steeds duidelijker dat de interesse vooral naar groothandel Metro uitgaat: zeker voor Makro baart de constructie die eigenaar Bronze Properties heeft opgezet zorgen.
Al (bijna) zeker twee kandidaten
De gerechtsmandatarissen van Makro hebben al weet van minstens twaalf potentiële kandidaat-kopers. Gisteren kondigde Sligro zelf aan interesse te hebben in activiteiten van groothandelstak Metro, inclusief een groot deel van de werknemers. Metro telt elf Belgische vestigingen en is financieel het gezondste onderdeel van het bedrijf.
Nog elf andere geïnteresseerden zouden zich kenbaar hebben gemaakt en informatie hebben opgevraagd bij de gerechtsmandatarissen, bevestigt advocaat Nick Peeters aan De Tijd. Twee andere partijen toonden ook nog interesse, maar begonnen nog niet concreet aan de ‘due diligence’.
Blijft de formule bestaan?
Onder de geïnteresseerden is ook Makro-CEO Vincent Nolf. Uit een personeelsenquête, waarin de medewerkers naar hun overnamevoorkeuren wordt gevraagd, blijkt dat de topman een ‘managementbuy-out’ voorbereidt. Een deel van de directie zou dan “een deel” van het bedrijf overnemen, mét behoud van enseigne (Metro/Makro). Eén van de merknamen zou dan in België blijven bestaan.
Bovendien valt in de wandelgangen de naam Costco, al blijft dat voorlopig een gerucht. Die Amerikaanse groothandelsreus is ook al in Frankrijk aanwezig en valt dus niet uit te sluiten, maar de gerechtsmandatarissen maken zelf geen namen bekend. Wel verwachten ze dat minstens Sligro en Nolf straks een bod uitbrengen.
Operationeel directeur voor Metro
Groothandelstak Metro blijkt alvast het goudhaantje te zijn, want de afdeling met elf winkels krijgt plots nog een eigen operationele directeur. Jonas Muys, voormalig director of Metro operations, keert terug als operations director Metro ad interim. Tot eind dit jaar, wanneer hopelijk een overname uit de bus komt, moet Muys de Metro-teams “ondersteunen tijdens deze moeilijke periode”. Continuïteit is essentieel “om de interesse van potentiële kopers te maximaliseren”, aldus een interne memo aan de medewerkers.
Betekent het dat bij de zes Makro-winkels continuïteit en ondersteuning niet meer van tel is, aangezien zij geen interimmanager krijgen? CEO Vincent Nolf ontkent met klem. Makro hàd al een overkoepelende manager, luidt het: Patricia Pardaens. Nolf trok integendeel een interimmanager voor Metro aan omdat de topman het alleen niet meer kon bolwerken.
Niet alle onderdelen te koop
Kandidaat-kopers krijgen tot 8 november om een finaal bod uit te brengen. Mogelijk kan de rechtbank zo nog voor het einde van dit jaar tot een akkoord komen, al wordt dat mogelijk nog bemoeilijkt door de ‘sterfhuisconstructie’ die Bronze Properties heeft opgezet, bericht De Standaard. Na de overname in juni heeft de vastgoedsaneerder bepaalde waardevolle onderdelen in een aparte constructie ondergebracht, zodat die niet mee worden verkocht. Moest er omgekeerd geen redding uit de bus komen, worden die onderdelen ook niet meegesleurd in het faillissement – en kunnen ze niet worden gebruikt om schulden af te betalen. Dat baart zowel de gerechtsmandatarissen, de medewerkers als kandidaat-overnemers zorgen.
Met name het vastgoed (met uitzondering van één Luikse winkel) en de bezorgdienst Metro Delivery Service kunnen kandidaat-kopers niet mee overnemen. In wezen zijn alleen de huurcontracten, de (uitgeputte en soms zelfs defecte) inboedels en het “dure” want langdienende personeel te koop, terwijl dat net de verliesposten van de ketens zijn.
Sligro liet al verstaan dat de afwezigheid van Metro Delivery Service een doorn in het oog is. Leveringen aan horecazaken zijn de grootste groeipoot voor de groothandelaar. Gerechtsmandataris Nick Peeters vindt daarom alvast dat het contract tussen de bezorgdienst en Metro op zijn minst deel moet uitmaken van de verkoop, aldus De Standaard. De gerechtsmandatarissen eisen een antwoord op die en nog liefst 113 andere vragen aan Bronze Properties, maar kunnen verder weinig aan de zaak veranderen. Zoals gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch eerder aangaf, valt enkel te hopen dat kandidaat-kopers voldoende voordelen zien in de locaties en de ervaren medewerkers in deze tijden van arbeidskrapte.