In Frankrijk daagt Unilever supermarktketen Intermarché voor de rechter, omdat die de fabrikant in zijn winkels openlijk beschuldigt van krimpflatie voor de merken Knorr, Magnum en Carte d’Or.
“Verrassende dagvaarding”
In verschillende Franse winkels van Intermarché verschenen eind vorige week opmerkelijke affiches, waarop de retailer zijn leverancier beschuldigt van krimpflatie. De inhoud van de verpakking voor bepaalde merken werd immers kleiner, terwijl de prijs dezelfde bleef. “Avant, Magnum ça voulait dire grand” (“Vroeger betekende Magnum groot”) staat er bijvoorbeeld: volgens de supermarktketen daalde het gewicht van een Magnum met 70 gram, waardoor de verkoopprijs per kilogram tot 39% steeg. Ook Carte d’Or en Knorr zouden zich bezondigen aan krimpflatie.
Unilever is allesbehalve opgezet met de actie. De fabrikant stuurde deurwaarders naar enkele supermarkten met de vraag om te stoppen met de “denigrerende” affichecampagne. Nu daagt de fabrikant de retailer ook voor de rechter. “We hebben een verrassende dagvaarding ontvangen vanwege Unilever”, bevestigt Intermarché tegenover nieuwswebsite 20minutes. Een hoorzitting staat gepland op 31 januari, wat toevallig of niet ook de deadline is voor de commerciële negotiaties in Frankrijk.
Verplichting op komst?
“We hekelen de praktijk van krimpflatie nu al enkele weken, ruim vóór het begin van de huidige onderhandelingen”, zegt Intermarché. De retailer hoopt met deze campagne fabrikanten te bewegen tot een grotere transparantie.
Intermarché is niet de eerste of enige supermarktketen die fabrikanten beschuldigt van oneerlijke praktijken. Vorig najaar verschenen ook in de rayons van Carrefour al pancartes met de melding “Dit product heeft zijn gewicht zien afnemen en de prijs die onze leverancier in rekening brengt zien stijgen”. De actie leidde tot beschuldigingen van hypocrisie, omdat de retailer zelf enkele huismerken in verpakking had verkleind.
De Franse regering overweegt om fabrikanten en retailers te verplichten om consumenten te informeren wanneer ze een product in afmeting of gewicht verkleinen. Daarvoor is wel een akkoord van de Europese Commissie vereist.