De ingrijpende hervormingsplannen bij Delhaize lokken steeds meer politieke reacties uit. Daarbij deinzen politici er niet voor terug om het franchiseconcept fundamenteel in vraag te stellen.
Sociaal bemiddelaar?
De politiek begint zich te roeren naar aanleiding van de lopende sociale conflicten bij Delhaize, Intermarché en TotalEnergies, dat zijn tankstations en winkels verkoopt aan de Canadese groep Couche-Tard. Vlaams minister van Economie Jo Brouns pleit voor een sociaal plan dat de medewerkers van Delhaize meer garanties biedt en roept zijn collega Pierre-Yves Dermagne, federaal minister van Werk, op om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Die zegt op zijn beurt dat Delhaize de wet-Renault rond collectief ontslag moet toepassen.
Tegelijk dient de PS een verregaand wetsvoorstel in dat franchisenemers van een winkelketen als één groep beschouwt, waardoor vakbondsvertegenwoordiging er mogelijk wordt. Verzelfstandigde winkels zouden dus nog steeds als een onderdeel van Delhaize worden beschouwd en dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten respecteren. Dat is tegen het zere been van zelfstandigenorganisatie Unizo: “Dit voorstel is de doodsteek voor franchise in ons land én de toekomst van de detailhandelssector”, vindt Luc Ardies van Buurtsuper.be.
Paritaire comités
Volgens hem is franchise de enige formule die retailbedrijven kan wapenen tegen e-commerce van multinationals en die de tewerkstelling in de retail kan waarborgen. “Franchise is economisch gezien dé formule van de toekomst, aangezien ze het beste van twee werelden combineert: enerzijds de schaalgrootte van een grote retailer en anderzijds de lokale verankering van de zelfstandige ondernemer”
Naast de discussie over franchise ontstaat er een debat over de wel vijf verschillende paritaire comités in de retailsector, die elk andere afspraken inhouden over werkuren, lonen, premies en flexibiliteit. Colruyt Group pleit voor een harmonisering van die verschillende paritaire comités, meldt De Standaard, maar Delhaize en Carrefour zijn daar geen voorstander van. Ook Unizo is tegen, omdat daardoor de loonkosten in zelfstandige winkels nog zouden stijgen, terwijl veel winkels het nu al financieel moeilijk hebben.