Hoewel CEO Vincent Nolf gesteund wordt door een petitie onder medewerkers van de noodlijdende foodservicegrossier Metro, verkiezen de vakbonden het financieel interessantere bod van Sligro.
“Niet geloofwaardig”
De beslissing over de toekomst van Makro en Metro in België nadert. Vrijdag konden de bieders op delen van Makro Cash & Carry Belgium hun bod toelichten voor de rechtbank. Zoals we vorige week exclusief onthulden, willen zowel CEO Vincent Nolf als de Nederlandse grossier Sligro het merendeel van de elf Metro-vestigingen binnenhalen, terwijl Van Zon en Horeca Totaal elk één winkel hopen te verwerven.
Financieel gaapt er een diepe kloof tussen het bod van Sligro en dat van CEO Nolf. De Nederlandse grossier biedt bijna zestig miljoen euro en garandeert 506 jobs. Nolf houdt het op amper 110.000 euro en wil 628 jobs een garantie bieden voor een periode van drie jaar. Zijn bod is zelfs lager dan de waarde van de voorraden en het gebouw van Metro in Luik, het enige pand dat betrokken is in de herstructurering. Daarom is het bod volgens de vakbonden niet geloofwaardig.
Petitie
“Nolf is de man onder wie Makro Cash & Carry Belgium finaal onderuit is gegaan. Hij vraagt nu het vertrouwen, maar zijn bod heeft geen ruggengraat”, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls aan De Standaard. Ook de socialistische vakbond BBTK is sceptisch en suggereert zelfs dat het bod niet aan de biedingsvereisten voldoet.
Toch claimt Nolf de steun van flink wat Metro-medewerkers. In oktober vroegen ze in een petitie aan de gerechtsmandatarissen om het merk Metro, het management en ook de klanten te behouden. Het verdwijnen van Metro zou een klap zijn voor de horecasector. “Vincent Nolf en zijn partners zijn in de beste positie om dit te garanderen”, schreef de petitie.