“Economie belangrijker dan veiligheid”
Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, luidt de snoeiharde conclusie van het rapport “Risico’s in de vleesketen”, dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren publiceerde. Uit het rapport blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk.
Daarnaast komt fraude met vlees vaak voor, zo meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt ‘omgekat’ naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet gewaarborgd, stelt de Onderzoeksraad onomwonden.
“Waakhond laat steken vallen”
Nochtans heeft Nederland een instantie die officieel toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleautoriteit laat echter “onverantwoord veel steken vallen”, klinkt het.
Dat het toezicht te wensen over laat, is volgens de Onderzoeksraad allemaal een gevolg van “voortdurende reorganisaties en bezuinigingen”. Daardoor zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. “Hiermee boet de NVWA in aan gezag”, aldus nog het rapport.
In een eerste reactie liet de NVWA weten dat ze volop werk maakt van de “structurele verbetering van het toezicht“.