Snelle groei was de ambitie
Bij het faillissement in 2012 was het filiaal in Amsterdam iets meer dan een jaar geopend en had de bedrijf net nog grote ambities uitgesproken. Er was een tweede filiaal geopend in Apeldoorn en Landmarkt mikte op een marktaandeel van 10 procent na enkele jaren. De retailer wilde vanaf 2013 bovendien groeien met drie winkels per jaar.
Om die groei te bewerkstelligen was evenwel een financiering van 5 miljoen euro nodig, die tegen 2017 zou oplopen tot 9 miljoen euro. Om dat geld op te halen werd aandeelhouder Michiel Langenaar, ex-directeur van ABN Amro, ingeschakeld.
Snel na de opening van het filiaal in Apeldoorn kwam het bedrijf echter in de problemen, omdat het nieuwe filiaal niet dezelfde resultaten als de winkel in Amsterdam kon voorleggen. Het bedrijf probeerde eerst nog een lening van 1 miljoen euro te krijgen, maar wanneer toen niet lukte, moest Langenaar op zoek naar een overbruggingskrediet van 650.000 euro, in afwachting van de financiering waar Langenaar ondertussen nog steeds naar op zoek was.
Investeringen niet gevonden
In de zoektocht naar de benodigde middelen, werd vervolgens onder andere gesproken met de familie Blokker en de familie Colruyt, blijkt nu uit een reconstructie van Quote. De meest concrete piste zou Eric Companjen, de man achter Schoenenreus, worden, maar ook hij besloot na een periode van tien dagen om toch niet te investeren. “We hebben heel even gekeken, maar ook niet meer dan dat. Ik zag de propositie niet zitten, want het was niet schaalbaar”, zegt Companjen aan Quote.
Zonder de nodige investeringen ging Landmarkt in augustus van 2012 uiteindelijk failliet. Het (succesvolle) Amsterdamse filiaal kreeg wel een doorstart onder impuls van bloemenexporteur Fleura Holding en vandaag knoopt de formule alweer aan met groei.