Voor het eerst sinds november 2021 is de inflatie in de Belgische supermarkten licht gedaald. Dat geldt onder andere voor zuivelproducten. Hoewel de voedingsinflatie met 18,6% erg hoog blijft, stegen de prijzen iets minder snel dan een maand eerder.
Inflatiepiek bereikt?
In december bereikte de inflatie in de supermarkt nog een recordniveau van 19,67%, maar in januari is de inflatie iets teruggevallen naar 18,58%. Voor alle duidelijkheid: dat betekent niet dat de prijzen gedaald zijn, enkel dat ze minder snel stegen dan een maand eerder. Een gezin met twee personen zou nu maandelijks gemiddeld 503 euro uitgeven in de supermarkt, 79 euro meer dan een jaar geleden en nog steeds 6 euro meer dan vorige maand. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsvergelijking door Test-Aankoop van een 3.000-tal producten in winkels van supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize en Lidl.
Onder andere voor spaghetti (+37%), frituurolie (+34%), gemalen koffie (+13,36%) en aluminiumfolie (+38%) was de inflatie vorige maand wat lager dan in december, al blijven de prijsstijgingen significant. Zuivelproducten zijn nu 25% duurder dan een jaar geleden, en ook hier neemt de inflatie wat af. De consumentenorganisatie hoopt dat een aantal producten nu hun inflatiepiek hebben bereikt. Toch waren er nog steeds stevige prijsstijgingen voor onder andere diepvriesfrieten (+51%), papierwaren (+42%), braadkip (+42%), mosterd (+40%) en kant-en-klaarmaaltijden (+28%).
Bloemkool en suikerwafels
Groenten werden gemiddeld 19% duurder, met bloemkool (+32%) als uitschieter, mede door een promotie op bloemkool vorig jaar. Ook uien (+29%) en komkommers (+28%) zijn een stuk duurder dan een jaar geleden. Vlees werd gemiddeld 18,4% duurder. Gevogelte kende de sterkste stijging (+31%), omdat het aanbod verminderde door de vogelgriep.
Suikerwafels zijn de nieuwkomer in de top 20 van producten met de hoogste inflatie. De verklaring is waarschijnlijk te vinden bij de hogere kostprijs van eieren en bloem, de productiekost (energie), loonkost, verpakkings- en transportkosten.
Eerder deze week verklaarde Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, dat de voedingsprijzen niet snel weer zullen dalen: producenten konden de explosief gestegen kosten pas te laat en onvoldoende doorrekenen aan de supermarkten. Bovendien stegen zopas de loonkosten, terwijl een kwart van de voedingsbedrijven moet overstappen van een vast naar een duurder variabel energiecontract.