Mineraal- of bronwater was jarenlang helemaal niet zo natuurlijk. Dat blijkt uit een rapport van de Franse overheid, waardoor Nestlé en andere waterproducenten in opspraak komen.
Wellicht nog veel meer
Nestlé geeft toe dat het zijn mineraalwaters jarenlang zuiverde met onder andere microfiltratie, actieve koolfilters en ultravioletfilters, bericht Le Monde. Die behandelingen moesten ervoor zorgen dat het water zeker veilig voor consumptie is, maar mogen niet. Volgens de regelgeving moet het water recht uit de bron komen en mag het niet worden voorbehandeld in filterinstallaties.
Volgens Nestlé kon het niet anders, omdat de waterbronnen microbiologisch en chemisch vervuild geraken. Ondertussen voldoet de producent wel weer aan de regelgeving, maar werden vorig jaar in de Vogezen een aantal vervuilde bronnen gesloten, verminderden de merken Hépar en Contrex hun productie en stopte Vittel zelfs helemaal in Duitsland. Een aantal bronnen wordt nu gebruikt voor gearomatiseerd water en energiedrankjes, onder de naam Maison Perrier, aangezien die niet onder dezelfde regels voor mineraalwater vallen.
Het was een medewerker van de Franse watergroep Alma die in 2020 de kat de bel aan bond. Het exclusieve merk Châteldon zou onder meer ijzersulfaat en zelfs kraantjeswater toevoegen aan zijn bronwater. Uit daaropvolgend onderzoek stelde de Franse overheidsinspectie vast dat bijna 30% van de merken flessenwater “niet-conforme behandelingen” gebruikt, en “zeer waarschijnlijk” nog vele anderen door de mazen van het net glippen. Inmiddels is de strenge regelgeving op vraag van Nestlé wel enigszins versoepeld: microfiltratie is in Frankrijk sinds vorig jaar toegestaan.