Lidl kampt met flink dalende winstcijfers: vorig jaar zakte de nettowinst met een kwart naar 1,64 miljard euro. Door de stijgende rentevoeten lijkt er ook niet meteen beterschap in het verschiet.
Bekende redenen
De nettowinst van Lidl Stiftung, de holding boven de supermarktketen, is in het boekjaar tot 28 februari met bijna 500 miljoen euro gedaald tot 1,64 miljard euro. Dat komt neer op een marge van slechts 2,0%, berekende Lebensmittel Zeitung.
Lidl noteerde in dezelfde periode een netto-omzet van 81,8 miljard euro, maar dat toont niet het volledige plaatje. De omzet van Duitsland en Frankrijk zijn namelijk slechts deels in de vennootschap opgenomen. Eerder raamde Lidl de geconsolideerde jaaromzet op 114,8 miljard euro.
De oorzaken van de winstval zijn welbekend en haast universeel: de kosten voor energie, transport, inkoop en financiering zijn vorig jaar fors gestegen. Door de hogere inkoopprijzen steeg de brutowinst met maar 10%, ondanks een stijging van 22,6% in het handelsvolume. Kortom, Lidl heeft vorig jaar drie miljard euro aan prijsstijgingen niet doorberekend aan consumenten.
De kost van schulden
Toch zijn het vooral de financieringskosten die parten spelen: de retailer betaalde liefst 360 miljoen euro aan interesten, zeker aangezien de netto financiële schuld vorig jaar met ruim een derde is gestegen tot 14,8 miljard euro. Overvolle non-foodmagazijnen en aanhoudende investeringen zouden daarvan de boosdoeners zijn.
Aangezien de rentes blijven stijgen, zal het herstel niet vanzelf komen. Lidl zou de expansie dit jaar bewust vertragen en zelfs in de kosten snijden, volgens Lebensmittel Zeitung. Er gebeuren ook heel wat managementwissels momenteel en de keten let ook op zijn verkoopprijzen. De onrust is met andere woorden voelbaar.