Hoewel Ahold een zeer winstgevende supermarktgroep blijft, kon het in het voorbije kwartaal de verwachtingen niet inlossen. Onder invloed van de stijgende grondstofkosten en de moeilijke consumentenmarkt neemt het rendement van de distributeur af. Nochtans zet de supermarktgroep zijn internationale expansie onverminderd voort, zoals de uitrol van AH to go-formule in Duitsland bewijst.
Winstgevendheid onder druk
Uit de vanmorgen gepresenteerde cijfers van moederconcern Ahold bleek dat de operationele winst zakte met ruim 20 procent tot 275 miljoen euro. Analisten hadden een bedrag van 309 miljoen euro verwacht. Als nettowinst boekte Ahold 199 miljoen euro, een daling van 1,5 procent en beduidend minder dan de door analisten verwachte 218 miljoen euro.
In een eerdere toelichting op de cijfers van het eerste kwartaal zei topman Dick Boer al dat Albert Heijn er niet in slaagt om de kostenstijgingen helemaal door te berekenen aan klanten. Dat probleem zette zich in het tweede kwartaal alleen maar verder.
Het verklaart dan ook waarom de omzet wel nagenoeg aan de verwachtingen voldeed. Als wereldwijd concern kwam Ahold uit op 6,87 miljard euro. Wanneer wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten is dat een toename van 4,7 procent. Naar eigen zeggen wist het concern ook marktaandeel te winnen in zowel de VS als in Nederland.
Albert Heijn blijft groeien
De omzet van de supermarktketen en zijn zusterketens Etos en Gall & Gall ontwikkelt zich nog altijd goed. In het tweede kwartaal van 2011 nam de omzet met 4 procent toe tot 2,4 miljard euro. De identieke groei bedroeg 2,6 procent.
Wel bleek dat waar vorig jaar in het tweede kwartaal nog 6,9 procent van de omzet als operationele winst werd genoteerd, dit percentage nu nog slechts op 6,3 procent ligt. Al heeft Albert Heijn, volgens Ahold-topman Dick Boer, het effect van de druk op de brutomarge weten te beperken dankzij stringente kostenbeheersing.