De Nederlandse Zwanenberg Food Group gaat stevig inzetten op de verkoop van vleesvervangers, sauzen en soepen. Zo wil het inspelen op de veranderde markt, waarbij er steeds minder vlees wordt gegeten.
Onomkeerbare trend
De focus op vleesvervangers, soepen en sauzen is best een drastische voor Zwanenberg, dat momenteel pakweg 90% van zijn omzet uit vlees haalt. Toch zit er volgens het bedrijf niets anders op dan mee te gaan in het nieuwe landschap. “Die trend is onomkeerbaar en daar gaan wij als foodbedrijf op inspelen”, zegt directeur en eigenaar Aldo van der Laan aan het FD. “We kijken of we door gerichte overnames of het bouwen van eigen fabrieken mee kunnen gaan in die voedingstrend.”
De eerste stappen voor die nieuwe strategie zijn ondertussen al gezet: zo werd er deze zomer al een samenwerking gesloten rond de soepfabriek van Unilever in Oss en deed Zwanenberg onlangs de divisie verse vleeswaren van de hand. Die kwam voor een bedrag van ongeveer veertig miljoen euro in handen van het Belgische Ter Beke, waardoor in één klap ook 130 miljoen euro omzet uit het bedrijf verdween.
Ook de komende jaren wordt er verder uitgekeken naar mogelijke overnames of samenwerkingen, die niet alleen bijdragen aan de nieuwe strategie maar ook zorgen voor schaalgrootte.