Tupperware laat zich overnemen door een groep schuldeisers. Ze halen het bedrijf uit de faillissementsprocedure en zetten het potjesmerk na een schuldherstructurering verder.
“Waarschijnlijk beste resultaat”
In een onverwachte wending ontsnapt Tupperware aan het faillissement: enkele weken nadat het Amerikaanse bedrijf de Chapter 11-procedure in gang zette, neemt een groep kredietverstrekkers de producent van keukengerei over voor goed twintig miljoen euro. Ze nemen ook bijna zestig miljoen euro aan schulden over. Op de valreep, want de rechtbank was net van plan om de activa te beginnen veilen.
De rechtbank moet de verkoop nog officieel goedkeuren, maar noemde de deal volgens Reuters wel al het “waarschijnlijk beste resultaat gezien de moeilijke en uitdagende omstandigheden” van het bedrijf. Tupperware heeft 818 miljoen dollar aan schulden, maar de schuldeisers (die nu de controle over het bedrijf zullen overnemen) hebben ingestemd met een herstructurering van de schuldenlast.
Europa herstart pas later
Tupperware had de afgelopen jaren te maken met dalende verkopen en toenemende concurrentie, vooral door de opkomst van goedkopere alternatieven en veranderingen in consumentengedrag. Het bedrijf heeft moeite gehad om zich aan te passen aan de digitale transformatie binnen de retailsector. Met deze nieuwe overeenkomst hoopt Tupperware niet alleen zijn financiële problemen op te lossen, maar ook een strategische koerswijziging door te voeren.
De maker van bewaardozen wil zich in eerste instantie gaan richten op de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Brazilië, China, India, Maleisië en Zuid-Korea. Europa en andere Aziatische markten volgen in tweede instantie. In landen waar het bedrijf zware schulden heeft, zal het de activiteiten afbouwen. Tupperware heeft in België een fabriek in Aalst, waar 240 mensen aan de slag zijn.