Belangrijke drempel bij webshoppen
Haldre, van Estse origine, commercialiseert een softwareprogramma waarbij het voor de online consument volstaat om enkele afmetingen door te geven, zoals borstomtrek, heupomtrek, armlengte en de lengte van de romp. Meteen krijgt hij dan een aangepast silhouet op het scherm, dat hij vervolgens aan kan kleden met het kledingstuk dat hij wenst te kopen. Meteen ziet de klant of de outfit eventueel te kort, te lang, te ruim of te klein is.
“Met dit programma kunnen we een belangrijke drempel wegwerken in de onlineverkoop”, aldus Haldre. “Het uitgangspunt van de consument is immers om kledij te kopen, niet om het terug te sturen.” Onder meer de ketens Avenue 32, Bilka, CC Fashion, Hugo Boss, L.K.Bennett, Mexx en Nicole maken dan ook al gebruik van de technologie.
Keuze van juiste maat is dubbele winst
Haldre: “Als we erin slagen om de mensen meteen de juiste maat te laten bestellen, winnen we twee keer. Een eerste keer omdat we met veel minder retourzendingen worden geconfronteerd, waardoor de kosten aanzienlijk worden gereduceerd. Een tweede keer omdat de consumenten minder schrik heeft om een verkeerde maat te ontvangen. Vandaag weerhoudt die onzekerheid over de juiste maat velen er nog van om online te bestellen, zeker omdat je in Europa met tal van maten wordt geconfronteerd.”
“We zien dat trouwens ook in de fysieke winkels. Het belangrijkste deel daarvan wordt uitgemaakt door de paskamers. Elke klant is immers uniek en wil de kleding passen. Als er geen paskamers zijn, zal 80% van de consumenten niet kopen. De conversieratio van interesse naar effectieve verkoop ligt online overigens tienmaal lager dan in een klassieke winkel. Dat komt door het gebrek aan die pasmogelijkheden. Met Fits.me kunnen we daar een antwoord op bieden.”
Massa data te verzamelen
Ook is er nog een extra bonus. “We zien dat consumenten winkels in- en uitlopen. Soms kopen ze, soms ook niet. Waarom dat zo is, weten we niet. Online kunnen we wel zien wat mensen bekijken, wat ze passen en of het stuk de juiste afmetingen heeft. Dat levert ons een massa data op, waarmee we commercieel aan de slag kunnen.”
Of Haldre echter geen concurrentie van 3D-concepten vreest? “Er is momenteel nog geen enkel 3D-concept voor commercieel gebruik. Voorlopig zijn er alleen nog maar start-ups. Bovendien is ons systeem zeer gemakkelijk te implementeren en is het zeer goedkoop. Wij garanderen daardoor dat de klant vanaf dag 1 winst kan maken met ons systeem”, aldus Haldre. Retailers die van het systeem gebruik wensen te maken, betalen een maandelijkse vergoeding aan Fits.me, dat commercieel vanuit Londen opereert.
Makkelijker om klanten af te snoepen
Een aantrekkelijke webwinkel met dergelijke technologische snufjes heeft volgens Haldre trouwens extra voordelen. “Het is een middel om klanten van de concurrentie af te snoepen. De drempel op internet is veel lager dan in een fysieke winkel.”
Heikki Haldre is een van de gastsprekers op het Fashion Congress van RetailDetail, dat op 12 juni plaatsvindt en waarop ook de de ‘Belgian Fashion Personality of the Year’-award zal worden uitgereikt. Klik hier voor meer inlichtingen of om te reserveren.