Doel: fiscus ontlopen
Door zijn bestellingen via Luxemburg te laten verlopen, ontsnapte Amazon immers aan de hogere belastingvoeten in de andere landen. Meer zelfs, de onderneming slaagde erin om zowat 5 miljoen euro terug te trekken van de Luxemburgse fiscus, schrijft de krant The Sunday Times.
De ontwijkingstechniek is eenvoudig: een Brit die een bestelling plaatst bij Amazon doet dat op een website van een Luxemburgse dochteronderneming van Amazon. Die betaalt vervolgens een beperkt bedrag aan de Britse dochteronderneming, waar meer dan 5.000 mensen werken, voor de verdere dienstverlening. Vervolgens betaalt de verkopende Luxemburgse vennootschap aan een andere Luxemburgse vennootschap van Amazon voor het gebruik van de intellectuele rechten, zoals de merknaam, zodat ook diens inkomsten niet zo hoog zijn. De laatste vennootschap heeft dan inkomsten uit de intellectuele rechten, maar die zijn voor 80% vrijgesteld van belastingen.
Amazon is geen alleenstaand geval
Dergelijke technieken om belastingen te ontwijken, zijn al langer een doorn in het oog van de lokale fiscale diensten. Die willen steeds meer dat de bedrijven aan de maatschappij bijdragen op de plaats waar ze ook hun inkomsten boeken.
De wrevel in Groot-Brittannië is wat dat betreft tekenend: Amazon boekte er vorig jaar een omzet van 4,3 miljard pond (5,3 miljard euro). Toch betaalde de retailer er slechts 4,2 miljoen pond (4,2 miljoen euro) aan belastingen.
Amazon heeft in Europa weliswaar nog kantoren in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië, maar bedragen over deze landen werden niet genoemd. Amazon is overigens geen alleenstaand geval. Ook andere maatschappijen als Apple, Google, IBM en Starbucks worden om soortgelijke redenen met de vinger gewezen.