Geen extra gevolgen voor Benelux
De CEO was er als de kippen bij om iedereen gerust te stellen: “de financiële situatie van neckermann.com Benelux is structureel gezond en de organisatie is volledig in staat om onafhankelijk van de moedermaatschappij de werkzaamheden voort te zetten. Neckermann.com was enkel afhankelijk van neckermann.de voor de productie van de eigen modemerken en de productie van de printcatalogi.
De Duitse afdeling vroeg eergisteren uitstel van betaling aan, nadat eigenaar geen geld wilde spenderen aan een sociaal plan voor ‘overbodige’ werknemers. Daarmee was uitstel van betaling voor de Duitse tak onvermijdelijk geworden. De Benelux-tak moet dus op zoek naar een ander mode-assortiment, maar “dat gaan we zelf opbouwen, aldus Staelens.
Toch ontsnapt de Benelux niet helemaal aan de golf van ontslagen: eind juni werd immers bekendgemaakt dat bij de vestigingen in Nederland en België 150 van de 550 banen gaan verdwijnen.
Al bijna vijftig jaar Nederlandse textielgeschiedenis
De Benelux-tak van Neckermann.com ontstond in 1999, toen naast postorder ook internet als bestelkanaal werd opgestart. Dertig jaar eerder was het Duitse bedrijf al in Zeeuws-Vlaanderen komen neerstrijken, toen het de Textielcentrale Hulst overnam, en tien jaar later was België aan de beurt.
Naar eigen zeggen is het bedrijf sinds 2006 “een e-commercebedrijf dat ook catalogi verstuurt”. Die overstap, en de mislukte fusie met sectorgenoot Quelle, vormen volgens sommigen de basis van de huidige problemen. Toch gaat de Benelux-afdeling nu verder in die richting, in zoverre zelfs dat de papieren catalogus helemaal wordt afgeschaft.
Imperiumbegin met een geurtje
In Duitsland bestaat het bedrijf uiteraard al veel langer: de basis van het imperium werd in 1935 gelegd toen Josef Neckermann dankzij de rassenwetten van Neurenberg een textielwinkel voor een prikje kon overnemen.
In 1950 werd dan de firma Neckermann Versand opgericht, die dankzij het Duitse Wirtschaftswunder meteen een enorme boom kende: de omzet groeide in vijftien jaar uit naar meer dan een miljard mark.
Dat sprak uiteraard tot de verbeelding van investeerders, en in 1977 nam de Karstadt-groep – toevallig ook net in financieel zwaar weer verzeild geraakt – een meerderheid van de aandelen van Neckermann over. De huidige eigenaar, Sun Capital, nam vier jaar geleden de controle van de groep over, maar kon kon de teloorgang dus niet tegenhouden.