Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.
Imago beschermen
De bal ging aan het rollen toen Coty de Duitse parfumerieketen Akzente wilde tegenhouden om haar producten nog op de Duitse versie van Amazon te verkopen. De rechter heeft nu geoordeeld dat wanneer een merk samenwerkt met een select aantal winkeliers, het merk wel degelijk aan de retailers kan opleggen waar de producten (niet) mogen worden verkocht, om zo het imago van het merk te beschermen. Dat schrijft het FD.
Het is al langer geweten dat sommige luxemerken niet erg happig zijn op online verkoop. Het is pas de voorbije jaren dat enkelen op dat vlak overstag zijn gegaan en meestal loopt die verkoop dan nog altijd enkel maar via een eigen platform. De merken willen zo vermijden dat het imago van hun producten daalt.
De uitspraak is niet enkel slecht nieuws voor handelaars die gebruik willen maken van online marktplaatsen, maar ook voor die marktplaatsen zelf. Amazon bijvoorbeeld wil maar wat graag luxemerken aanbieden, om zo een nog breder publiek aan te trekken. Daar wordt nu dus een stokje voorgestoken, tenzij de e-tailreus een overeenkomst kan vinden met het merk zelf.
Asics
Duitse rechters hadden in een zaak rond de sportmerken Asics en Adidas eerst geoordeeld dat winkeliers zelf mogen bepalen waar ze de producten verkopen, terwijl de Europese Commissie later had laten verstaan dat fabrikanten in staat moeten kunnen zijn om het imago van hun merk te beschermen.
Zo had Asics verboden dat handelaars van het merk ook op online marktplaatsen zouden verkopen, maar het moest die beslissing in Duitsland dus omkeren na een uitspraak van de rechtbank. Het is nu maar de vraag of daar verandering in zal komen, of dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie enkel geldt voor luxemerken.