LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.
Strategisch partnership
Drie jaar geleden was LVMH, samen met o.a. venture capitalists Accel en Balderton, een van de partners in de eerste kapitaalronde van Lyst. Nu pompen de Fransen opnieuw flink wat geld in Lyst: een concreet bedrag is niet bevestigd, maar volgens welingelichte bronnen zou het modeplatform nog eens minstens 50 miljoen pond (zo’n 57 miljoen euro) opgehaald hebben, waarvan 90% afkomstig van LVMH.
Dat het Franse luxeconcern een voortrekkersrol heeft gespeeld bij de financiering, wordt alvast bevestigd door het feit dat Ian Rogers, chief digital officer van LVMH, toetreedt tot de raad van bestuur van Lyst.
Luxewebshop Lyst.com is een soort van gigantische zoekmachine die het ‘betere’ modeaanbod van duizenden merken, department stores en boetieks onder één virtueel dak ‘aggregeert’. Het platform bracht naar eigen zeggen in de periode maart 2017-maart 2018 voor zo’n 325 miljoen dollar aan kleding (Gross Merchandise Value) aan de man en vrouw. Lyst vraagt voor zijn diensten een commissie, goed voor zo’n 21 miljoen dollar netto in dezelfde periode.
Internationale expansie
Met het verse kapitaal én de strategische inbreng van bevoorrechte partner LVMH wil het Londense bedrijf zijn internationale expansie versnellen. Momenteel haalt Lyst 60% van de inkomsten uit de VS, 30% uit Europa en 10% uit Azië. Tot voor kort met een exclusief Engelstalige site.
Recent kreeg Lyst er ook een Franstalig broertje bij, en heel binnenkort volgt ook een Spaans- en Duitstalige site. “Het gaat dan niet enkel om de taal maar ook om een geglobaliseerde ervaring die aansluit bij de lokale marktdynamiek, want een Franse klant is nu eenmaal anders dan een Britse of een Amerikaanse consument”, zegt medeoprichter Chris Morton bij de collega’s van Business of Fashion.
Op die manier willen Lyst en LVMH meer dan een graantje meepikken van de luxe e-commerce. Die vertegenwoordigt momenteel 9% van de totale luxemarkt maar zou tegen 2025 al goed zijn voor een vijfde van de markt, zo becijferde Bain & Company. Lyst mikt naar eigen zeggen dit jaar op een Gross Merchandise Value van een half miljard dollar.