Minister Asscher van Werkgelegenheid is ontevreden over de manier waarop UberEats zijn koeriers behandelt. Die krijgen te horen dat ze een loon van 12 euro per uur krijgen, maar een aantal addertjes onder het gras worden daarbij verzwegen.
Asociaal
Uber schrijft de koeriers immers in als zelfstandig ondernemer, maar brengt hen daar niet of amper van op de hoogte. Daardoor moeten die koeriers, veelal jongeren die de job als bijbaantje nemen, later nog heel wat geld aan de belastingen afstaan. Als ze belastingvrij willen werken, mogen ze maximaal 188 euro per maand verdienen.
“Het is moreel gezien natuurlijk niet goed om een kind, iemand van zestien die nog niet mag stemmen, zonder voorlichting de risico’s van jouw miljardenbedrijf te laten overnemen. Als je dit ziet dan voel je dat dit niet deugt“, zegt Asscher daarover tegen RTL Z. Hij is ook niet te spreken over het feit dat de jongeren vanwege hun status aansprakelijk zijn voor de ongelukken die ze tijdens het bezorgen krijgen of veroorzaken. Asscher noemt de praktijken ‘heel asociaal’.
Weinig informatie
Jongeren die als koerier aan de slag willen, kunnen zich inschrijven via de app, nadat ze een korte introductievideo te zien krijgen. Daarin wordt wel gezegd dat ze als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan en dat ze desnoods een bevoegde belastingadviseur moeten raadplegen als ze meer informatie willen, maar daar stopt de informatie.
“Die jongens van zestien zijn natuurlijk helemaal geen ondernemers”, zegt Pieter van den Brink, arbeidsjurist bij Blix Advocaten. “En dat weet Uber natuurlijk ook wel.” UberEats heeft de minimumleeftijd ondertussen wel al opgetrokken naar 18 jaar.