Technologiebedrijf Apple is definitief zijn stichter en leider kwijt. Steve Jobs, Apple-medeoprichter en topman van 1980 tot 1985 en opnieuw van 1997 tot augustus 2011, is op woensdag 5 oktober overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. De technologiegoeroe werd 56 jaar oud.
‘Rest in iPeace’
Enkele van de grootsten der aarde hebben zich gehaast om hun steun te betuigen van zodra het nieuws gisteren bekend raakte. Onder hen Barack Obama, maar ook aartsrivaal Bill Gates (oprichter en hoofd van Microsoft). Bill Gates verklaarde in een persbericht dat hij zijn “collega, concurrent en vriend” ontzettend zal missen en dat “de wereld zelden iemand ziet die zo’n grote impact heeft en nog vele generaties lang zijn sporen zal nalaten.”
De president van de Verenigde Staten deed er nog een schepje bovenop door in een uitgebreide speech Jobs “één van de grootste Amerikaanse vernieuwers” te noemen, die erin geslaagd is om “onze levens te veranderen, volledige sectoren te herdefiniëren en – één van de zeldzaamste verwezenlijkingen in de menselijke geschiedenis – de manier te veranderen waarop ieder van ons de wereld ziet.”
Geen iPhone 5
Het overlijdensbericht vergalt volledig wat gisteren eigenlijk een feestelijke week had moeten worden voor Apple en haar fans. Dinsdag had Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs, de nieuwe iPhone voorgesteld in Californië: de iPhone 4S. Het was zijn eerste presentatie als CEO en met een publiek dat de charismatische productvoorstellingen van Jobs gewoon was, waren de verwachtingen hooggespannen.
Die verwachtingen kon de man echter niet inlossen in de kritische ogen van de Apple-minnende wereld, die bijvoorbeeld reeds maandenlang in de waan was dat er een iPhone 5 zou komen. In plaats van met een volledig nieuw product op de proppen te komen, bleek Apple nu slechts een sterk vernieuwde en versnelde (de S in iPhone 4S staat voor ‘speed’) versie van de iPhone 4 in petto te hebben. Tim Cook kon niet voorkomen dat dan ook een lichte golf van ontgoocheling over het internet stroomde. Het is duidelijk dat Steve Jobs onmiddellijk gemist werd, een gevoel dat enkel versterkt wordt nu de mythische CEO niet meer is.