Momenteel is de dienst al op zeven grote Europese muziekmarkten legaal beschikbaar. Kleinere markten als België moesten tot dusver wachten. Maar niet lang meer: er zouden drie spelers staan klaar om de markt op te gaan met een aanbod dat het publiek toegang moet geven tot de ‘hemelse jukebox’. Spotify is in een razend tempo een aantal testgebruikers aan het instrueren en zou volgens sommige bronnen tegen medio november van start willen gaan. Met auteursrechten waakhond Sabam zou alles al zijn geregeld. Helaas was bij Spotify niemand bereikbaar voor commentaar over de precieze startdatum.
Onderhandelingen ten einde
Het zou voor de hand liggen dat Spotify zou gaan samenwerken met de grote telecomoperatoren Belgacom of Telenet, om snel zijn aanbod tot bij een groot publiek te krijgen. Het bijkomende voordeel voor Spotify zou de besparing zijn op de grote promotiekosten. Maar de onderhandelingen, die als ‘hard’ omschreven worden, zijn onlangs met internet providers afgesprongen.Telenet brengt zijn muziekaanbod binnenkort via zijn eigen mobiele app Yelo, waarop nu al videostreaming aangeboden wordt. Die onderhandelingen met Sabam zijn nog niet rond, maar zitten in een vergevorderd stadium.
Ook Belgacom is met Sabam aan het praten. De Franse dienst Deezer is de meest waarschijnlijke partner voor een muziekaanbod, die al langer wil uitbreiden. Belgacom wilde de samenwerking gisteren niet bevestigen. Deezer bevestigde wel dat hij in november op de Belgische markt komt.
Zowel voor Belgacom als voor Telenet ligt de druk hoog, omdat de ‘strijd’ in november zal losbarsten. Spotify is hierbij in het voordeel, omdat het alles al in orde heeft om legaal muziek te kunnen aanbieden. Belgacom en Telenet nog niet. En zoals vaak: “Wie eerst op de markt komt, gaat met de eerste aandacht lopen”.
De strijd om de muziekfan
Maar er staat nog een vierde partij te trappelen. Een jaar geleden lanceerde Sony Entertainment de streamingdienst Music Unlimited voor pc, android-telefoons en televisie, met een aanbod van tien miljoen nummers. In Groot-Brittannië en Frankrijk werkt de dienst met een abonnementsprijs van tien euro voor onbeperkt gebruik. In Belgie wilt Sony begin december de markt op gaan.
De bedrijvigheid kadert in de strijd om de muziekfan. Door de jaren heen evolueerde de verkoop van muziek van partituren, over vinylalbums en cd’s, tot downloads. Daardoor geloven velen in een toekomstig distributiemodel, waarbij mensen hun muziek niet langer fysiek in huis halen en zelfs niet ‘kopen’, maar zich abonneren op een onmetelijke ‘bibliotheek’. Van daaruit kunnen ze dan alles wat ze maar willen horen beluisteren in de huiskamer, in de auto en op diverse mobiele apparaten. Met Spotify is dit zelfs beperkt mogelijk wanneer de internet verbinding zou uitvallen door de mogelijkheid tot offline synchronisatie van een favoriete afspeellijst.
In Nederland kunnen KPN-klanten met bepaalde ADSL – of glasvezel alles-in-één pakketten vanaf nu gratis onbeperkt luisteren naar Spotify. Ze krijgen hiervoor een Spotify Premium account.
Heeft u uw laatste CD gekocht?