In de Braziliaanse savanne duiken enorme katoenplantages op, die ook aan modereuzen als Inditex en H&M leveren. Hoewel het bestempeld wordt als ‘Better Cotton’, gaat het volgens onderzoek hand in hand met ontbossing en vervuiling.
Steeds meer ontbossing
Nieuw onderzoek van de Britse ngo Earthsight volgde 816.000 ton katoen dat vanuit het Braziliaanse Cerrado-natuurgebied naar acht Aziatische textielfabrieken werd verscheept. Uiteindelijk eindigde daarvan een aanzienlijk deel – in de vorm van 250 miljoen kledingstukken – in de winkels van ’s werelds grootste modegroepen.
Vooral problematisch is dat het katoen gecertificeerd is door Better Cotton. Dat certificaat geeft de indruk dat het om schone productie gaat, maar toch kon de ngo het katoen traceren tot vaak illegale plantages die, na de ontbossing en gedwongen ontzetting van de bewoners, ontzettend veel water verbruiken en de omgeving vervuilen met pesticiden. Vorig jaar nam de ontbossing van de Cerrado met 43% toe en tegen 2030 zal Brazilië ’s werelds grootste exporteur van katoen zijn.
Chinees alternatief
Voor de mode-industrie is Braziliaans katoen een interessant alternatief voor Chinese productie, aangezien dat vaak uit de regio van de Oeigoeren komt en die moslimminderheid volgens mensenrechtenorganisaties tot dwangarbeid wordt verplicht. Heel wat modemerken hebben sindsdien beloofd geen katoen meer uit de regio te betrekken. Ook de Braziliaanse variant blijkt echter niet vrij van problemen te zijn.
Inditex zegt de beschuldigingen ernstig te nemen en de zaak te onderzoeken, terwijl H&M toegeeft dat het bedrijf gefaald heeft in zijn verantwoordelijkheid om zich van zijn toeleveringsketen te vergewissen.