Fonds van 30 miljoen
De vier bedrijven hebben daarover vorige week een akkoord getekend met de Bengaalse overheid en de vakbonden. Voor de compensatie zal een internationaal fonds van zo’n dertig miljoen euro worden opgericht. Schone Kleren Campagne schat echter dat er ongeveer 55 miljoen euro nodig is om alle getroffen families een schadevergoeding te kunnen betalen.
In de Rana Plaza-fabriek zouden 29 ketens kledij hebben laten produceren ten tijde van de instorting. Een aantal daarvan weigert tot op de dag van vandaag om enige vorm van compensatie te voorzien: bij die groep zitten Walmart, Mango en Benetton, maar ook The Walt Disney Company en JC Penney. Bij de ramp kwamen meer dan 1000 textielarbeiders om het leven.
Eerdere berichtgeving dat ook C&A deel zou uitmaken van de groep modeproducenten die geen compensatiemaatregelen treft, zou volgens het bedrijf evenwel niet kloppen. “C&A had eerder de samenwerking met een leverancier die in het gebouw gevestigd was beëindigd. Deze leverancier had sinds oktober 2011 geen productiefaciliteit meer op deze locatie. In het anderhalve jaar voorafgaand aan de ramp werd er dus in Rana Plaza niet voor C&A geproduceerd”, verklaart de modegroep in een reactie.
Als gevolg van de ramp werd ook het Accord on Fire and Building Safety opgesteld, een bindend verdrag dat de veiligheid in de Bengaalse textielfabrieken moet verbeteren. Ondertussen tekenden meer dan honderd ketens het akkoord, waaronder Adidas, V&D, Zeeman, Coolcat, Prénatal en – sinds gisteren – MS Mode.