De Macintosh Retail Group, ooit eigenaar van ketens als Brantano en Kwantum, ging ten onder aan hoogmoed en traagheid. Dat besluiten de curatoren zeven jaar na het faillissement.
Geen onbehoorlijk bestuur
Het was één van de grootste retailgroepen van de Benelux, maar nu is Macintosh niet meer dan een vage herinnering. De Nederlandse holding, die ook nog onder andere BelCompany en Scapino in portefeuille had, ging eind 2015 failliet na jaren van verlies. In 2014 vertienvoudigde het nettoverlies zelfs tot ruim honderd miljoen euro.
De groep stootte daarop eerst zijn Britse activiteiten (Jones Bootmaker en de Britse tak van Brantano) af en vervolgens woonketen Kwantum, maar niks mocht nog baten. Bij het faillissement telde de groep nog 550 winkels. De meeste formules van de groep vonden nieuwe eigenaars, zoals Brantano bij FNG (met de hulp van Torfs) – en Scapino bij Bristol.
Hoewel het inmiddels bijna zeven jaar geleden is, zijn de curatoren het nu pas eens over de oorzaken van het faillissement. In een nieuw rapport besluiten ze dat er geen sprake is van “onbehoorlijk bestuur”, misstanden of boekhoudkundige fouten, bericht het Financieele Dagblad. Vooral de beleggers in het bedrijf wilden weten of er iemand iets te verwijten viel, maar het management reageerde volgens de curatoren gewoon te traag op de grote omwentelingen in de markt.
Misplaatst optimisme
Het was de periode waarin de ene na de andere grote retailketen omviel, zoals warenhuisicoon V&D, Mexx, MS Mode en Aktiesport. Online uitdagers als Zalando maakten toen volop hun intrede, maar Macintosh Retail Group heeft daar dus te laat en onvoldoende op heeft ingespeeld. Toen de groep inderhaast probeerde af te slanken door dochterformules te verkopen, bleven de kosten op het hoofdkantoor bovendien te hoog, aldus het rapport. Macintosh bleef ook geloven in beterschap, in plaats van radicaal te snoeien. Zo hield het bestuur vast aan ambitieuze groeiplannen en een “cultuur van optimisme”, met de bekende gevolgen van dien.
Toch is de kous hiermee nog niet af voor de curatoren. De failliete groep heeft nog 55,5 miljoen euro aan schulden openstaan, waar 13,9 miljoen euro voor de banken bovenop moet komen. Het faillissement is dus nog lang niet afgehandeld.